Isnin, 24 September 2012

Tart Telur Kantonis



Assalamualaikum dan salam sejahtera.  Sesekali pekene ngan tart sedap juga.Kalau dulu bila teringin nk makan tart telur, gi cari kat bakery. Sekarang dah pandai......buat sendiri je!!!!!. Resepi ni sumber dari NazCOSK @ovenkecil. Sedap tart ni.....saya share di sini pula ye.....


TART TELUR KANTONIS
Sumber: NazCOSK @ovenkecil.blogspot.com

Bahan crust:
250gm tepung gandum
125gm butter
55 gm icing
1 biji telur-dipukul sedikit
serbuk vanilli @ 1/2 st esen vanilla

Cara penyediaan crust:
1. Pukul butter dan gula hingga gebu.
2. Masuk telur dan pukul pada kelajuan perlahan. Tambah vanilla, kacau rata.
3.Masukkan tepung sikit2 sambil menguli hingga membentuk doh yg lembut.
4. Ambil sedikit doh, tekan dlm acuan tart hingga kemas dan buang lebihan ditepi acuan dgn pisau.

Bahan kastard/filling
3 biji telur
110 gm gula castor
225gm air panas
85gm susu cair
1/2 st esen vanilla

Cara penyediaan:
1. Larutkan gula dalam air panas
2. Pukul telur dangan susu cair guna whisk. Masukkan larutan gula tadi, gaul sebati.
3. Tapiskan adunan dlm jug kecil.


Cara membakar tart. (Naz tunjuk 2 cara, tp saya guna cara yg mudah je)
1. Tuang larutan kastard dalam tart shell yg belom di bakar.
2. Bakar dlm oven pd suhu 180C - 200C selama 25 - 30 minit @ hingga masak.


SELAMAT MENCUBA

2 ulasan:

  1. Salam Uda...sedapnya tart telur ni..kalau kat umah ni tart telur mieza sorg je yg makan..depa semua asek nk makan cheese tart je...tu yg jarang buat...tapi mmg terliur...nak kenen sebiji dua Uda :)

    BalasPadam
  2. Waalaikumsalam....hahaha.....kalau dok sebelah rumah, bukan sebiji dua Uda bg, sepinggan terus!!!!. Uda pun suka buat, tp makan jamah sebiji dah le.....lebihnya tu anak yg makan, bwk gi sekolah!!!

    BalasPadam