Ahad, 17 Februari 2013

Kroket Tauhu Keju




Assalamualaikum dan salam bahagia. Satu lagi resepi saya nak kongsi. Sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang. Makan2 waktu malam sambil tengok tv pun boleh...hehehe!!!. Ikut sukalah tapi yang penting, makan panas2, cicah ngan sos....perghhh.....kejap dah licin!!!!. Sesapa yang tak suka makan tauhu pun boleh jatuh cinta ngan tahu lepas makan kuih ni....hahaha!!!. Jom kita semak resepinya....biasalah, resepi yang dah diolah, ikut citarasa kami sekeluarga.


KROKET TAUHU KEJU
Sumber : Resep Masakan Praktis
Olahan : UDA

Bahannya:
300gm tauhu (dihaluskan)
100 gm isi ayam (saya tumbuk halus kemudian gunting kecik2)
50gm keju parut
20gm tepung jagung
1sb tepung gandum
1sb lada sulah Ajishio
1 tangkai daun sup
sedikit lobak merah (didadu)
garam secukupnya

Bahan salutan:
1 biji putih telur
tepung gandum secukupnya
serbuk roti secukupnya


Caranya:
1. Satukan semua bahan, gaul sebati.
2. Bulat2kan sebesar mana yang kita suka, buat hingga habis.
3. Golekkan pada tepung gandum, lumurkan dalam putih telur kemudian golekkan dalam serbuk roti. 
4. Goreng dalam minyak panas hingga garing dan kecoklatan.
5. Sedap dimakan panas2 dengan sos pilihan.





1 ulasan: