Isnin, 18 Februari 2013

Ayam masak pandan




Assalamualaikum dan salam bahagia. Kali ni saya nak share satu resepi ayam yang sedap. Selain makan dengan nasi, makan dengan nasi impit pun sedap ni!!!. Tak menggunakan santan tapi terasa lemak. Mungkin sebab ada letak buah keras. Jom kita intai....


AYAM MASAK PANDAN
Sumber : Resep MasakanOnline
Olahan : UDA


Bahannya:
4 ketul ayam (dipotong2)
2sb air limau
sedikit garam
1 helai daun salam (saya tak letak)
2 helai daun pandan (dihiris kasar)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
1 biji tomato (dipotong kasar)
1 tangkai daun bawang (saya guna daun sup) - dipotong2
1 kiub pati ayam
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
air secukupnya

Bahan dimesin halus:
1 batang serai
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
5 tangkai lada kering yang dah direbus
3 tangkai cili padi
3 biji buah keras
2 in halia
1 in lengkuas
sedikit  kunyit basah

Caranya:
1. Perap ayam dengan air limau dan garam selama beberapa minit. Kemudian goreng hingga masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan yang dimesin hingga wangi. Kemudian masukkan bahan yang dihiris kecuali tomato dan daun sup. Biarkan sebentar.
3. Masukkan ayam, kiub ayam, garam , gula dan sedikit air, masak hingga sebati.
4. Masukkan tomato dan daun sup, biarkan sebati dan rasakan garam dan gula. Semua dah ok, tutup api dan hidangkan panas2.


2 ulasan:

  1. Assalamualaikum.Masa masak ni mesti taksabar2 nak ngappp sebab wangiiii dia mesti memenuhi ruang dapur

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumsalam.....hehehe!!!!...memang pun....makan panas2 sedap wooo!!!!

      Padam