Assalamualaikum dan selamat petang. Tengah hujan ni......terpikir2 nak makan apa ye yg sedap, yg tak pernah buat. Belek2 buku resepi...berkenan dgn resepi keledek ni. Sekali pandang macam keria....keria pedas. Tapi empunya resepi kata....cucur keledek pedas!!!!. Oklah tu.....saya rasa dua2 nama tu boleh diterima. Yang penting.....sedap, seisi keluarga suka!!!!.Sejak ada buku resepi Sihat & Mudah dari Chef Hussin Khan ni.....kalau boleh, hari2 nak test resepi beliau. Banyak yang menarik untuk dicuba. Jom kita intai resepi yang ni pula. Saya olah ikut selera saya dan anda pun kalau ada idea yg lebih menarik, boleh tambah dalam resepi ni.
CUCUR KELEDEK PEDAS
Resepi olahan : UDA
Bahannya:
500gm keledek (direbus dan dilenyek)
1 - 1 1/2 cawan tepung gandum
1/4 cawan ikan bilis(ditumbuk halus)
1 biji bawang holland(didadu)
3 biji bawang putih (ditumbuk halus)
2 tangkai lada merah (dipotong kecil)
daun sup secukupnya (dihiris)
pewarna oren sedikit (jika suka)
garam secukupnya
Caranya:
1. Keledek dan bahan2 yang lain di gaul sebati.
2. Masukkan tepung gandum 1 cawan dulu, jika dah boleh jadi doh, tak perlu tambah lagi.(bergantung pd keledek).
3. Bentukkan doh seperti donut.
4. Goreng dalam minyak panas hingga kekuningan.
5.Sedap dimakan panas2 begitu saje atau dengan sos pilihan.
oh... keria keledek pedas, belum pernah rasa, tapi mesti sedapkan....
BalasPadamye...Amie try....sedap makan panas2....leh tambah macam2, udang ke....
Padam