Ahad, 18 November 2012

Kroket kentang







        yg ni disalut dgn bread crumbs





               yg ni disalut dgn tepung jagung

                                                                    
                         



Assalamualaikum. Dalam sibuk2 pun, sempat gak buat kroket ni. Makanan ni terkenal kat Indonesia. Pelbagai kroket ada, kroket tauhu, kroket kentang berkeju, kroket roti, kroket nasi dll. Tapi yg ni kroket kentang. Tapi bila membuatnye kene sabar sebab, adunan kentangnya tu lembut so.....melekat2 kat tangan. Kuih ni memang lembut je bila makan dan sedap. Ada dua cara nak menyalutnya tu.....salut dengan bread crumbs @ tepung jagung je..... Dua2 sedap. Resepi ni saya intai kat blog Resep Masakan Online (masakan Indonesia). Tapi saya dah olah ikut cita rasa saya. Jom kita share disini pula....


KROKET KENTANG
Resepi: Resep Masakan Online
Olahan : UDA


Bahan isi:
2 keping dada ayam (dipotong dadu)
1 biji bawang holland (didadu)
2 biji bawang putih (dicincang)
sedikit carrot (didadu)
2 batang kacang panjang(didadu)
sedikit daun bawang (dihiris)
lada sulah Ajishio secukupnya
sedikit butter untuk menumis
sedikit tepung gandum
garam secukupnya
gula secukupnya

Adunan Kentang:
500gm kentang (direbus dan dihaluskan)
2sm susu serbuk
lada sulah secukupnya
garam secukupnya

Bahan pencelup:
tepung jagung @ bread crumbs secukupnya
1 biji telur (dipukul)
minyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Isi:  Tumis bawang, masukkan ayam dan carrot, masak hingga ayam masak. Kemudian masukkan bahan lain. Untuk memekatkan, tabur sedikit tepung gandum. Rasakan garam dan gula ,angkat dan ketepikan.
2. Kentang yg dah direbus dan dihaluskan, campurkan dengan bahan lain, gaul sebati.
3. Ambil sedikit adunan kentang, masukkan inti, tutup dan bentukkan (bulat @ lonjong).
4. Golekkan ke dalam bread crumbs @ tepung jagung, celup dalam telur, golekkan sekali lagi dalam bread crumbs @ tepung jagung.
5. Goreng dalam minyak yang banyak hingga warna keemasan.
                       

1 ulasan: