Selasa, 22 April 2014

Kaswi Jagung



KASWI JAGUNG

Bahannya:
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kanji
3/4 cawan gula pasir 
2 1/2 cawan air
1/2 st kapur sireh
4 sb bes minuman perasa jagung
1 st esen jagung
2 helai daun pandan ~ disimpul
* kelapa parut putih
* sedikit garam


Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan. Gaul sebati kemudian tapis.
2. Dalam periuk, masukkan adunan dan daun pandan, kacau atas api hingga naik wap.
3. Acuan lompang disapu dgn sedikit minyak makan. Tuang adunan, kukus selama 10 - 15 minit atau hingga masak.
4. Sejukkan baru keluarkan dari acuan.
5. Hidangkan bersama kelapa parut putih + garam yang telah dikukus sebentar. 




Ahad, 20 April 2014

Orange cheddar Cheese Cupcake



ORANGE CHEDDAR CHEESE CUPCAKE
Sumber : My Baking Workshop


Bahan A:
3 biji telur gred A
150gm gula castor

Bahan B:
1/2 sk esen vanilla

Bahan C:
150gm tepung gandum ~ diayak
3/4 sk baking powder ~ diayak

Bahan D:
150gm butter ~ dicairkan

Bahan E:
50gm parutan cheddar cheese ~ saya parut lebih untuk tabur atas kek
1 biji parutan kulit orange



Caranya:
1. Panaskan oven pada suhu 180C
2. Sediakan acuan muffin dan isikan dengan cupcake. Saya guna cupcake yg keras, susun dlm loyang je.
3. Dalam mangkuk mixer, satukan bahan A. Pukul hingga kembang dan gebu pada kelajuan sederhana. Masuk bahan B dan gaul hingga rata.
4. Masuk bahan C dan kaupbalikkan hingga sebati.
5. Masukkan bahan D, gaul sebati.
6. Akhir sekali masukkan bahan E dan gaul hingga rata.
7. Tuang 3/4 penuh dalam acuan. Saya taburkan sedikit parutan keju diatasnya. Bakar selama 20 - 25 minit atau hingga masak ikut kepanasan oven masing2. Dah masak, keluarkan dari acuan, biarkan sejuk.





Sabtu, 19 April 2014

Bingka Roti Kelapa Pandan

Assalamualaikum dan salam bahagia. Puas memikir, kuih apa nak dibawa ke kelas, yang senang, mudah dan sedap. Nak menalam nak memuding.....mood merudum!!!. Tengok ada roti sebantal.....datang idea nak buat kuih bingka. Dah lama sekodeng resepi ni!!!. Saya ubahsuai sikit ikut selera seisi keluarga. Memang sedap bingka ni, terasa lemak roti dan kelapa parut, aroma pandan semerbak baunya satu dapur!!!!. Resepi ni satu setengah adunan dari resepi yang asal. . Jom intai....





BINGKA ROTI KELAPA PANDAN
Sumber : yatiememories
Olahan : UDA

Bahannya:
16 keping roti putih *
300ml santan pekat *
600ml air pandan ~ 8 helai daun * pandan dimesin dgn air secukupnya
4 bj telur A *
1 1/2 cawan gula pasir ~ kalau tak suka manis boleh kurangkan *
3 sb tepung kastard *
3 sb margerin*
Sedikit garam
Pewarna hijau *
1 cawan kelapa parut putih
Bijan putih dan hitam secukupnya.



Caranya:
1. Panaskan oven. Lengser loyang 9x9in dgn margerin dan panaskan dlm oven.
2. Satukan semua bahan yg bertanda *. Gaul sebati kemudian mesin hingga halus. Masuk dlm bekas, tambah kelapa parut dan gaul sebati.
3. Masukkan dalam loyang, tabur bijan dan bakar selama 1 jam setengah atau sehingga masak dgn kepanasan 180C.
4. Sejukkan baru dipotong.





Rabu, 16 April 2014

Roti Sarang Lebah

 Assalamualaikum dan salam bahagia. Musim roti sarang lebah!!!!!. Ramai yang dah mencuba, saya pun teruja. Roti yg sangat sedap bila disiram dgn sos butterscotch. Sos ni rasanya seakan2 sos caramel Roti Pretzel Untie Anne .... Saya tak curah semua sos tu sbb encik husband tak suka manis sangat. Selebihnya simpan dalam bekas, boleh makan dgn roti biasa pun sedap.



ROTI SARANG LEBAH
Resepi : Lydia Honey FB
Sumber : Citarasawan
         
Bahannya:
2 cawan tepung gandum
1/2sk yis segera
1/4st garam halus
1/2st baking powder
1sb gula halus
1/4 cwn plain yogurt ~suhu bilik
1/4 cwn minyak jagung ~ saya guna minyak masak biasa
1/2 cwn air suam

Bahan sapuan :
1 bj kuning telur + sedikit susu sejat / cair

Bahan tabur:
Badam.hiris, kuaci dan bijan

Caranya:
1. Satukan semua bahan bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun. Masukkan air sikit2 dan uli hingga menjadi elastik.
2. Tutup doh dgn kain lembab dan rehatkan sehingga 2 x ganda dari saiz asal.
3. Tumbuk doh, buangkan anginnya. Bentukkan menjadi bebola kecil dan atur dlm loyang sesuai.
4. Tunggu sehingga doh naik 2 x ganda asal.
5. Sapu dgn kuning telut, tabur dgn bahan tabur dan bakar hingga masak.




SOS BUTTERSCOTCH

Bahannya:
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream
secubit garam
1/2st esen vanilla
25gm butter

Cara:
1. Cairkan butter. Masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan berbuih.
2. Masukkan whipping cream dan garam, kacau sehingga rata.
3. Akhir sekali masukkan esen vanilla. Padamkan api, kacau hingga rata.
4. Sos nampak cair tetapi bila dah sejuk ianya agak pekat. Tuang ke atas permukaan roti.

Selasa, 15 April 2014

Kuih Dadar Berlauk





KUIH DADAR BERLAUK

Bahannya:
1/2 cwn tepung naik sendiri
1 1/2 sb tepung jagung
150ml susu cair
100ml air
2bj telur
1sb minyak masak
1st gula
Sedikit garam
Sedikit daun sup ~ di potong halus
Pewarna kuning


Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali daun sup. Kacau hingga rata dan sebati.
2. Mesin adunan hingga halus kemudian ditapis.
3. Campurkan daun sup, kemudian simpan dlm peti ais sebentar. Lebih kurang 30 minit.
4. Bila nak mendadar, guna kuali tak melekat, kulitnya akan cantik. Dadar seperti biasa, bila bahagian atas dah kering terus angkat. Letak inti dan gulung seperti biasa.
5. Sedia untuk dinikmati!!!!!





Bahan inti:
1 cawan isi ikan dorry ~ didadu
3 btng jejati ketam ~ dipotong bulat
1/2  cawan carrot ~ dipotong halus memanjang
1/2 cawan taugeh
1/2 cawan kobis rangup ~ dihiris halus
1 bj bawang putih ~ ditumbuk halus
Sedikit tepung gandum
2 sb sos cili thai ~ jika nak pedas, potong lada merah/cili padi
Lada sulah berperisa AjiShio secukupnya
Sedikit daun sup


Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih. Dah wangi, masukkan isi ikan dan kacau hingga masak.
2. Masukkan cili sos, lada sulah dan gaul rata.
3. Larutkan tepung gandum dgn sedikit air kemudian masukkan dalam ikan tadi, kacau sebati. Biar inti dalam keadaan lembab, jgn kering.
4. Perasakan garam dan gula tetapi kalau dah letak lada sulah berperisa dan sos cili thai, memang dah sedia ada rasa garam dan gula.
5. Masukkan jejari ketam dan bahan sayuran tadi, kacau sebentar dan terus tutup api.
6. Sejukkan dulu baru digunakan.


Isnin, 14 April 2014

Kaswi Kentang





KASWI KENTANG

Bahannya:
500gm kentang yg telah dibuang kulit ~ direbus
300gm gula pasir
500ml santan sederhana pekat
700ml air
300gm tepung sagu
150gm tepung gandum
50gm tepung jagung
1st garam
1st kapur masakan
1st esen vanilla
Pewarna kuning lemon
Daun pandan ~ disimpul
Kelapa parut putih + sedikit garam ~ dikukus sebentar






Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali daun pandan. Gaul sebati kemudian mesin hingga halus.
2. Masukkan dlm periuk bersama daun pandan dan masak sekejap hingga naik wap.
3. Sapu acuan lompang dgn sedikit minyak masak. Tuang adunan hingga penuh kemudian kukus selama 15 - 20 minit dgn api sederhana.
4. Sejukkan dulu dan keluarkan dari acuan. Golekkan dlm kelapa parut yg telah dikukus sebentar.



Puding Lemak Cendol





PUDING LEMAK CENDOL
Sumber : yatiememories
Olahan : UDA


Bahannya:
1 cawan tepung jagung
1 1/2 cawan gula pasir ~ saya kurangkan sikit
4 1/2 cawan santan sederhana pekat
2 helai daun pandan
500gm cendol ~ ditapis


Caranya:
1. Bancuh tepung jagung bersama santan dan tapiskan kedalam periuk.
2. Campurkan gula dalam adunan kemudian masak dgn api sederhana hingga sebati. Hendaklah sentiasa dikacau selama lebih kurang 20 minit.
3. Bila dah likat, masukkan cendol dan kacau sebati selama 5 minit lagi.
4. Sudukan dlm acuan lompang yg telah disapu dgn sedikit minyak masak.
5. Sejukkan dulu baru keluarkan dari acuan.


Rabu, 2 April 2014

Pulut Inti



PULUT INTI

Bahannya:
2 cawan beras pulut ~ direndam sebentar
santan secukupnya
air secukupnya
sedikit garam




Caranya:
1. Toskan beras pulut. Masukkan dlm loyang, gaul dgn santan, air dan garam hingga rata. Kukus hingga masak. Sukatan air yg telah dicampur dgn santan hendaklah sama paras dgn pulut. 
2. Bila dah masak, ambil sedikit pulut, tekan2kan dlm acuan lompang, buat lubang ditengah.
3. Isi inti secukupnya dan boleh dihidangkan.
4. Kalau rajin, bolehlah dibungkus dlm daun pisang.



Inti kelapa:
250gm kelapa parut
1 st tepung gandum
sedikit garam
1/4 cawan gula merah *
1/4 cawan gula pasir*
3/4 cawan air*
daun pandan ~ disimpul *


Caranya:
1. Masak bahan yg bertanda* hingga gula hancur. Tapiskan.
2. Dalam kuali, masukkan air gula dan masak lahi hingga mendidih.
3. Masukkan kelapa parut dan garam. Sesekali kacau hingga kering.
4. Taburkan sedikit tepung gandum, kacau lagi sehingga rata dan biarkan sebentar.
5. Tutup api dan biarkan sejuk sebelum digunakan.


Mee Hoon Berkuah Taucho


MEE HOON BERKUAH TAUCHO

Bahan kuah:
15gm udang kering/ udang geragau kering
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
sedikit lada kering ~ yg telah direndam. kalau nak pedas letak lebih
sedikit belacan
3 sb taucho
air asam / air limau secukupnya *
air secukupnya *
gula dan garam *


Caranya:
1. Mesin halus semua bahan kecuali yang bertanda *. 
2. Panaskan minyak, tumis bahan yg dimesin hingga garing.
3. Tambah air secukupnya ( kuah jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat).
4. Tambah air asam dan gula. Biar hingga masak dan mendidih. Tambah garam jika perlu sebab taucho dah masin!!!.


Bahan mee hoon goreng:
 200gm mee hoon ~ direndam
2 bj bawang merah ~ ditumbuk halus
1 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
2 sb lada kisar
daun kucai secukupnya
taugeh secukupnya
sedikit garam

Bahan sampingan:
telur rebus
tauhu goreng
limau sambal ~ x letak
daun sup ~ x letak
bawang goreng

Caranya:
1. Panaskan minyak, tumis bahan yg ditumbuk halus dan lada kisar hingga wangi.
2. Masukkan sedikit air. Bila mendidih, masukkan mee, sedikit garam, kacau sebati dan biar hingga masak.
3. Tambah daun kucai dan taugeh, gaul rata. Tutup api.
4. Cara menghidang ~ ambil mee hoon goreng, tabur tauhu, bawang goreng, daun sup dan limau sambal. Tuang kuah dan letak telur rebus. Selamat menikmati!!!!.


Cucur Badak.....pisang + kentang


Assalamualaikum dan salam bahagia. Dah lama tak pekena dengan cucur badak. Tetiba teringinlah pulak. Masa pergi pasar, nampak keledek buat dek je. Bila dah balik, baru nyesal dan ralat tak beli. Jeling punya jeling, ternampak ada lebihan pisang. Nak buat cekodok memang ciput jadinya. Tetiba datang idea nak gandingkan pisang ngan kentang. Jadi ke tak, belakang kira. Yang pasti, tekak memang nak makan sangat dah ni!!!!. Alhamdulillah, menjadi dan tak kalah juga rasanya dengan cucur badak keledek. Tapi, adunan dia ada melekit sikit....mungkin sebab pisang kot!!!. Jangan panik,  simpan dalam peti ais sekejap...dalam setengah jam, kemudian bila nak  bulat2kan adunan tu, jari dan tapak tangan lumur dengan minyak masak. Alhamdulillah senang dan tak le stress!!!!. Jom kita intai....



CUCUR BADAK PISANG + KELEDEK

Bahannya:
200gm pisang ~ jenis yg boleh buat kuih
300gm kentang ~ direbus
200gm tepung gandum
1 1/2 sb tepung kanji ~ x letak pun ok
garam secukup rasa.

Caranya:
1. Lenyek pisang, kentang hingga halus. Tambah garam dan gaul sebati. Jika masih panas, biar sebentar, tunggu suam.
2. Dah suam, tambah tepung gandum dan tepung kanji. Gaul sebati. Jika adunan masih melekit ditangan, jangan tambah tepung lagi, nanti keras. Simpan adunan dalam peti ais sebentar, lebih kurang setengah jam.
3. Bila nak bentukkan adunan, celup jari dan sapu di tapak tangan dengan minyak masak. Jika adunan tak melekit, tak perlu sapu minyak.
4. Ambil sedikit adunan, leperkan , isi inti dan tutup semula. Kemaskan dan bentukkan hingga menjadi bulat.
5. Goreng dengan api sederhana hingga kekuningan.


Bahan inti serunding:
200gm kelapa parut
50gm udang kering / udang geragau kering
2 sb lada kisar ~ nak pedas letak lebih *
1 batang serai *
1 sb ketumbar biji *
3 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih *
sedikit kunyit basah *
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis

Caranya:
1. Mesin bahan yang bertanda * hingga halus. 
2. Tumis hingga wangi dan garing. Tambah garam dan gula, kacau sebati.
3. Masukkan kelapa parut, kacau hingga masak dan jangan terlalu kering .
4. Bila dah masak, sejukkan dulu baru boleh digunakan.