Ahad, 30 November 2014

Kuih Dangai......kuih yang sempoi tapi sedap!!!!!


KUIH DANGAI

Bahannya:
240gm kelapa parut putih
120gm tepung pulut
gula pasir secukupnya
secubit garam


Caranya:
1. Satukan kelapa parut, tepung pulut dan garam. Gaul rata sehingga seperti serbuk.
2. Panaskan acuan pecah lapan yang telah disapu dgn sedikit minyak masak.
3. Dah panas, keluarkan dan isi bahagian dasar acuan dgn sedikit adunan, ratakan tetapi jgn tekan. Tabur gula ( manis ikut suka), kemudian tabur adunan, tabur gula lagi dan akhir sekali tabur adunan hingga penuh acuan. 
4. Bakar pada suhu 170C atau hingga bahagian bawah dah kekuningan. Alih acuan ke bahagian rak atas, bakar sekejap lagi hingga bahagian atas nampak keperangan.
5. Dah masak, keluarkan dari acuan. Biarkan hingga suam baru dipotong.




Khamis, 27 November 2014

Bustel di Klebang Melaka




Assalamualaikum dan salam sejahtera. Cuti sekolah dah pun bermula, tak ada idea nak ke mana?. Mungkin ramai yang dah tahu dan dah pergi pun ke tempat menarik yg baru di Melaka ni. Tetapi, saya pasti...ada lagi yang belum tahu dan belum lagi merasai suasana keunikan di sini.  Kalau kita lalu di Klebang, kita akan nampak banyak bas bas lama yang berderet2 dan sekali pandang macam perhentian bas. Di dataran inilah bas lama disuntik idea baru untuk dijadikan Bustel dan Cafe Bustel. Menarik bukan?. Memang menarik dan pengalaman baru.....makan2 dalam bus. Kalau nak merasai pengalaman bermalam di dalam Bustel, silakan!!!. Sediakan je RM....hehehe!!!!. Ada diantara bas tersebut menjadi kenangan pada saya.... yang pernah dinaiki dari Muar untuk ke Melaka. Ada beberapa gambar saya lampirkan...manalah tahu, bila dah tengok...terasa teruja nak ke sini.




                                  toilet dalam bus ni.....dijamin kebersihannya dan memang selesa.





                                     pilih je menu apa yg nak...lps tu makan dlm bas














                                 
                                    makanan yg dipesan lom sampai....bolehlah berposing2 




                                                dah lapo sangat le tu.....SABOO!!!!!!!


           
                                     


                                     nak naik kuda padi pun boleh......RM15 satu pusingan.
                                     tapi sendiri mau ingat, badan yg ciut miut je boleh naik, sesuai ngan kuda tu                                     


                                           pantainya bersih dan landai, boleh main layang2 disini



                                             nak main motor pantai pun ada







                                 muka2 ceria wpun tengah kelaparan....nak cepat, bawak le bekal sendiri
                                            hahaha!!!!!!


                                                kazen yg sentiasa menceriakan suasana !!!!!!

Rabu, 26 November 2014

Paprik Udang



PAPRIK UDANG

Bahannya:
10 ekor udang sederhana besar ~ dibersihkan dan digunting bhg belakang
1 bj bawang putih ~ dicincang
1sb lada merah yang telah dikisar
sedikit cili padi ~ dibelah tp jgn putus
2 helai daun limau purut ~ disiat
1 btng serai ~ diketuk
1/2 biji bawang holland ~ di hiris kasar
2sb sos tiram
sedikit sos cili
sedikit kacang panjang, jagung muda, carrot ~ dipotong
sedikit air
minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih, lada kisar, cili padi, serai dan daun limau. Tumis hingga wangi. 
2. Masukkan sos tiram, sos cili dan sedikit air. Bila dah mendidih, masukkan udang, bawang holand dan sayur yg telah dipotong tadi. Kacau rata dan rasakan garam. Saya tak letak garam sbb sos tiram dan sos cili dah cukup rasa masin dan manisnya.
3. Bila udang dah masak, tutup api, angkat dan hidangkan.


Lopes Ubi



LOPES UBI

Bahan A

2 cawan ubi yang telah diparut ~ diperah dan ambil sagunya
1 1/4 cawan air
sedikit garam
pewarna hijau


Bahan B 
kelapa parut putih & sedikit garam ~ dikukus sebentar


Bahan C
1 buku gula melaka
1 1/2 cawan air
sedikit gula pasir
1 helai daun pandan ~ disimpul ~ satukan semua bahan dan masak hingga mendidih dan sedikit pekat










Caranya:
1. Satukan bahan A ,gaul rata.
2. Guna acuan lompang, sapukan sedikit minyak, masukkan adunan dan kukus hingga masak atau lebih kurang 20 minit.
3. Dah masak, angkat dan biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan.
4. Golekkan kuih dgn kelapa parut dan makan dgn air gula melaka.