Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semuga apa yang kita lalui hari ini, dipermudahkan. Memang dah lama tak meroti. Tetiba ada permintaan dlm rumah...nak roti pizza. Kalau dah sebut dan teringin tu, kenelah buat ye tak?. So, dua kali berturut2 meroti.....selagi lom jemu. Satu adunan, macam2 rasa ada.....pizza, kacang merah dan kelapa. Kalau meroti ni, saya suka guna resepi dari Liza Roti Manis. Selain senang, lembut dan gebu....yang pasti ianya menjadi!!!!. Jom kita intai...
ROTI MANIS
Sumber: Liza Roti Manis
Bahannya:
400gm tepung roti ~ diayak
100gm tepung gandum ~ diayak
100gm gula kastor ~ kalau nak rasa manis , leh tambah sikit lagi
265gm air sejuk + 1 biji telur
40gm susu tepung
80gm butter
11gm yis
1st bread improver
1 st bread softner
Bahan sapuan:
telur + susu cair
Caranya:
1. Campurkan semua bahan kering dan bahan cecair. Uli guna tangan atau mixer. Air letak sikit2, tak perlu habiskan jika dah cukup lembut.
2. Dah sebati, masukkan butter dan uli hingga sampai licin.
3. Perap adunan selama 30 minit kemudian buangkan angin.
4. Bentukkan adunan tersebut, jika melekit....sapu tapak tangan dengan butter. Perap adunan yang dah siap dibentuk hingga naik 2 x ganda.
5. Sebelum bakar, sapu atas roti dgn bahan sapuan.
6. Bakar pada suhu 180C selama 20 minit atau hingga masak ~ ikut kepanasan oven masing2.