Isnin, 29 April 2013

Kuih Pukis Pandan Coklat

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam ceria. Hari ni curi2 masa buat kuih pukis. Mesti hairan kan...napelah bentuk pukis ni cam gini. Sebenarnya...acuan yang saya beli lebih 5 tahun tu...entah ke mana menghilangnya. 'merajuk' agaknya....ye lah, belinya dah lama tapi lom sekali pun guna sebab lom pernah buat....hahaha!!!. Entah kenapa...tetiba hari ni nak try. Untuk tak menghampakan hati sendiri...gunakan ajelah acuan muffin. Eeemmm.....not bad gak (perasan sendiri). Tapi bahagian bawah tu macam kurang garing.....nak cepat tadi , adunan dah terlampau naik. Takut bantat pulak sebab....first time buat!!!. Apa2 pun memang best. Kuih pukis ni boleh buat macam2 perasa dan macam2 topping...ikut selera masing2!!!. Jom kita intai.....




KUIH PUKIS PANDAN COKLAT
Sumber : Hilal Anshori
Olahan : UDA


Bahannya:
225gm tepung gandum
125gm gula pasir
100ml santan sederhana pekat ~ panaskan suam2 kuku
50ml air pandan ~ mesin daun pandan dgn sedikit air
15gm margerin ~ dicairkan
3biji telur
1st yis segera
1st pandan emulco
sedikit garam
coklat chip secukupnya



Caranya:

1. Pukul telur dan gula hingga kembang. 
2. Masukkan tepung, yis dan adun hingga rata diselang seli dengan santan dan air pandan . Adun hingga licin.
3. Masukkan pandan emulco, margerin cair dan garam, kacau sebati dan rehatkan selama 30 minit hingga adunan naik.
4. Acuan digris dgn margerin dan panaskan sebentar.
5. Masukkan adunan dlm acuan, saya bakar dalam oven pada suhu 180C selama 10 - 15 minit.
6. Dah dlm oven selama lebih kurang 1 minit, taburkan coklat chip. Coklat chip akan tenggelam. 
7. Bakar lagi hingga 5 minit, tabur coklat chip untuk hiasan. Bakar lagi hingga masak, angkat dan keluarkan dari acuan.


Homemade Swedish Meatball


Assalamualaikum, selamat tengahari dan salam bahagia. Masak apa hari ni?. Kalau keluarga besar, masak apa pun, bila makan ramai2...tentu seronok kan?. Lebih2 lagi kalau makan berebut2....kejap je dah licin!!!. Kalau yang tak ramai macam saya ni.....kalau nak masak, kena tanya, nak makan apa hari ini. Kalau main masak je.....kekadang lauk pauk saya tu 'tidur' terus. Untuk elak dari membazir dan nak puaskan hati seisi keluarga.....hari2 mesti tanya!. Hari ni anak nak makan meatball ala ala ikea. Senang je.....jalan2 ngan Mr Google, jumpa banyak resepi ni. Macam2 cara.....saya cedok sana sikit sini sikit dan terhasillah Swedish Meatballs yg sedap ni. Sepatutnye, bila nk makan kene hidangkan ngan jem...apa2lah, strawberry ke blueberry ke. Tapi saya tak nak......makan ngan brokoli n carrot lg sedap....hehehe!!!!!. Jom kita layan..... 



HOMEMADE SWEDISH MEATBALL


Bahannya:
meatball secukupnya ~ digoreng tanpa minyak @ dgn sedikit je minyak hingga nampak garing
brokoli secukupnya ~ direbus
carrot secukupnya ~ direbus
kentang secukupnya ~ digoreng garing

Bahan sos:
1/2 bj bawang holland ~ didadu
1 biji tomato ~ dipotong kecil
1sb tepung gandum
2sb margerin
1/2 cwn susu segar
1 1/4 cwn air
2sb sos tiram
1sb serbuk lada hitam 
kicap manis secukupnya
garam dan gula secukupnya




Caranya:

1. Panaskan butter, tumis bawang holland. Dah layu, masukkan tomato, goreng sebentar.
2. Masukkan tepung gandum sambil dikacau terus supaya tak bergentel. 
3. Tambah air, susu, sos tiram, lada hitam dan kicap. Jika suka warna kehitaman, kicap boleh letak lebih.
4. Bila dah mendidih, rasakan garam dan gula. Kalau dah ok....tutup api dan angkat.
5. Masuk sos dalam blender dan mesin hingga halus.
6. Masak semula sos tadi dgn api yg sederhana hingga pekat.
7. Jirus sos atas meatball dan hidangkan dgn bahan sampingan yang lain.

Ahad, 28 April 2013

Mee Goreng Basah



MEE GORENG BASAH

Bahannya:
250gm mee kuning
1 biji bawang putih ~ cincang halus
sedikit lada yg dah diblender
sedikit sos tiram
sedikit sos cili
sedikit sos ikan 
sedikit sawi ~ dipotong2
sedikit taugeh
sekeping tahu ~ dipotong dan digoreng
sedikit udang basah ~ dibuang kulit
sedikit air

Caranya:
1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih, biar hingga wangi. Kemudian masukkan lada, goreng hingga garing. 
2. Masukkan air, sos tiram, sos cili, sos ikan dan biar mendidih.
3. Masukkan udang, tauhu dan sawi. Gaul rata dan masukkan mee.
4. Gaul rata kesemuanya, jika kurang rasa, boleh tambah lagi sos yang ada. Last sekali masukkan taugeh.  Gaul sekejap,  tutup api.
5. Sedap dimakan panas2 dengan lada jeruk.


Ikan Merah Kukus Sos Tiram

IKAN MERAH KUKUS SOS TIRAM



Bahannya:

1ekor ikan merah sederhana besar ~ dibersihkan dan dikelar
2sb sos tiram
Lada sulah secukupnya
Air limau secukupnya
Sedikit minyak bijan
Sedikit halia ~ dihiris halus
1/2bj bawang holland ~ dihiris
daun limau purut ~dihiris
Carrot ~ dihiris
Cili padi ~ dihiris kasar
Daun sup ~ dipotong2
Brokoli ~ dipotong
Garam dan gula secukupnya

Caranya:
1. Ikan digaul rata dgn sos tiram, minyak bijan, lada sulah, air limau, garam dan gula. Kemudian perap sebentar.
2. Dalam bekas yg sesuai, masukkan ikan tadi. Tabur diatas ikan dgn bahan2 lain.
3. Kukus hingga masak, rasakan garam dan angkat.
4. Sedap dimakan panas2.


Dah lama tak meroti.....

Assalamualaikum dan salam bahagia. Dah beberapa hari tak berblog.....busy dan mood malas melanda!!!!. Kalau dah malas....tak boleh nak cakap apalah!!!. Saya buat roti ni pun beberapa hari yg lepas.....nak menaip tu yg malas. Bila mood membaking datang.....mood menaip pulak malas!. Bertangguhlah jadinya!!!.
Sebenarnya.....resepi roti ni saya dah pernah letak dlm blog sebelum ni. Tapi kali ini saya masukkan lagi. Resepi ni dari kawan FB....Liza Othman. Sesiapa yg teringin nak cuba 'meroti'.....resepi ni tak menghampakan. Bila dah pandai meroti.....satu adunan kita boleh pelbagaikan rasa dan bentuk. Pendek kata, satu adunan....macam macam ada!!!!!.
Jom kita layan......







ROTI MANIS ORIGINAL
Sumber : Liza Othman

Bahannya:
400gm tepung roti
100gm tepung gandum
100gm gula castor
40gm susu tepung
1st bread improver
11gm yis
265gm air sejuk + 1bj telur
80gm butter
1st bread softner

Bahan sapuan:
1 bj kuning telur + sedikit susu cair

Caranya:
1. Campur semua bahan kering dan bahan cecair. Uli hingga sebati. Saya guna mixer je.
2. Kemudian masukkan butter dan uli hingga licin.
3. Perap selama 30 minit.
4. Buangkan angin, ambil adunan dan letak inti pilihan jika suka atau bentukkan ikut citarasa. Perapkan hingga naik 2x ganda.
5. Sebelum bakar, sapukan atas roti dgn bahan sapuan. Bakar pada suhu 180C selama lebih kurang 25 minit atau hingga masak.
6. Bila keluarkan dari oven, terus sapukan butter....supaya nampak berkilat.



yg ni....Roti Cheesestick. Ambil sedikit adunan, gentel memanjang, letak dalam loyang. Biar hingga naik. Dah naik, spray dgn air, parutkan keju dan taburkan gula....terus bakar.



Roti sosej.....rebus dulu sosej tu. Ambil adunan, gentel memanjang, lilit kat sosej. Dah naik, sapu dgn bahan sapuan, bakar.



Roti Coklat Oreo......ambil separuh dpd satu adunan yg baru siap diuli, tambah 2sb serbuk koko, uli rata, biarkan naik selama 30 minit. Dah naik, tabur serbuk biskut oreo ....kuantiti ikut selera, lagi banyak, lagi sedap. Uli hingga rata. Ambil sedikit adunan anggaran 30gram, bulat2kan, letak dlm loyang yg telah digris, buat hingga 9 biji. Biar naik 2 x ganda, sapu bahan sapuan, tabur bijan jika suka, terus bakar hingga masak.



Roti inti kelapa......ambil adunan, masukkan inti kelapa, bulat2kan bagi licin, letak dalam loyang. Biar naik 2 x ganda. Sapu bahan sapuan, tabur kelapa kering atau bijan, terus bakar hingga masak.

Selasa, 23 April 2013

Donut Ball Oreo



Assalamualaikum dan salam bahagia. Eemmm......tetiba je lepas maghrib anak suruh buat donut. Kalau ikutkan kepala tengah berat ni, malas tapi kesian pula sebab dia memang tak berapa makan nasi. Dah anak kita,,,,layankan jugalah!!!!!. Tapi awal2 saya bagitahu....no topping coklat bagai, ibu buat simple je!!!.Biasanya, kalau buat donat, mesti nak topping coklat....peminat tegar coklat!!!. Kali ni, letakkan serbuk oreo dan bulat2kan je. Alhamdulillah......puas dia makan.




DONUT BALL OREO

Bahannya:
250gm tepung gandum
50gm gula castor
1/4 cawan susu cair
2sb air suam
1/2sb susu serbuk
1 biji telur
2st yis mauripan
1st bread improver
1st baking powder
2sb margerin
serbuk oreo secukupnya
minyak untuk menggoreng
gula  halus secukupnya


Caranya:
1. Bancuh yis dgn air suam hingga berbuih. 
2. Masukkan telur, margerin, gula dan pukul sebati (saya guna mixer).
3. Masukkan tepung gandum, susu serbuk, bread improver, baking powder, gaul sebati sambil masukkan susu cair sikit2. Tak perlu habiskan susu jika adunan dah cukup lembut. Pukul hingga adunan licin.
4. Oleh kerana saya bulat2kan adunan guna tangan je, adunan saya lembutkan sikit. Jika guna penerap donut, adunan mestilah licin dan pejal.
5. Tutup adunan dengan towel hingga naik 2x ganda.
6. Dah naik, buangkan angin, ambil sedikit adunan, masukkan serbuk oreo, bulat2kan dengan kemas dan licin. Buat hingga habis, tunggu bebola naik baru goreng hingga keemasan.
7. Salut dgn gula halus.


Isnin, 22 April 2013

Bom Bijan Kacang Merah




Assalamualaikum, salam sejahtera, salam bahagia. Bom bijan.......sebenarnya, macam2 nama kuih ni. Ada yg panggil kuih rengas, bebola bijan, onde onde. Kuihnya sama je, cuma inti yang ada berbagai. Adunan asas kuih ni....tepung beras pulut. Tapi, ada yang campur dgn sedikit tepung gandum, tepung kanji dan ada yg digaul dgn santan. Kiranya....ada macam2 cara nak bagi kuih ni lembut, maklumlah tepung beras pulut ni kenyal2 manja gitu!!!!! Kali ni adunan tepung saya copy dari Rahel.....ada beza sikit dari yang sebelum ni saya buat. Hasilnya....lebih kurang je!!!!!. Jom kita intai.......



BOM BIJAN KACANG MERAH


Bahan kulit (1/2 adunan dari yg asal)

175gm tepung beras pulut ~ diayak
25gm tepung kanji ~ diayak
1/2st soda bikarbonat ~ diayak
30gm gula pasir }
100ml air }dimasak dan dibiarkan sejuk
60ml minyak masak
bijan secukupnya
inti kacang merah secukupnya
minyak untuk menggoreng

Caranya:
1. Bahan ayak dimasukkan dalam satu bekas.
2. Campurkan air gula yang dah sejuk kedalam bekas yg ada tepung tadi sikit2. Uli hingga jadi doh. Kalau dah cukup lembut, tak perlu habiskan air gula tu. Dah sebati, tambah minyak, uli hingga kental dan sebati.
3. Bahagikan kepada beberapa bahagian kecil. Ambil satu bahagian, masukkan inti, bulat2kan. Celupkan sikit dalam air, golekkan dalam bijan. Gelekkan atas tapak tangan supaya bijan betul2 melekat.
4. Buat hingga habis, goreng dalam minyak sederhana hingga keemasan.


Bubur Daging







BUBUR DAGING

Bahannya:
1 cawan daging ~ dihiris nipis dan direbus
1/4 cawan kacang tanah ~ direbus bersama daging
1 cawan beras ~ dibersihkan
1 batang serai ~ diketuk
4 biji bawang merah ~ dihiris
2 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
sedikit halia ~ ditumbuk halus
1/2 batang carrot ~ potong dadu
10 biji bebola daging ~ belah 4
1 kiub stok ayam
rempah tumis secukupnya ~ kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang
serbuk lada sulah secukupnya
garam secukupnya
minyak untuk menumis


Caranya:
1. Panaskan minyak, masuk rempah tumis,serai dan bawang hiris. Tumis hingga wangi. Masukkan bahan yang ditumbuk halus, tumis hingga garing.
2. Masukkan daging bersama air rebusan dan kacang, beras, kiub ayam dan masak hingga mendidih dan separuh kembang. Masukkan carrot, lada sulah dan bebola daging, masak lagi hingga kembang.
3. Rasakan garam, bila dah kembang, tutup api.
4. Sedap dimakan panas2 bersama bawang goreng, daun sup dan sambal kicap.


Ahad, 21 April 2013

White Sauce Chicken Puff








WHITE SAUCE CHIKEN PUFF

Bahannya:
kulit pastry puff jenama Kawan secukupnya
kuning telur ~ untuk sapuan
putih telur ~ untuk melekatkan kulit puff
serbuk lada hitam/lada sulah ~ untuk taburan jika suka

Bahan inti:
1 cawan isi ayam ~ dipotong dadu dan digaul dgn 1 sudu besar tepung jagung
1 cawan kentang ~  didadu dan direbus
1/2 cawan carrot ~ didadu dan direbus (guna mix vegetable pun ok)


Bahan white sauce:
1 kiub stok ayam
1 -2sb tepung gandum ~ dicampurkan dgn sedikit air
air secukupnya
lada sulah dan garam secukupnya

Bahan tumis:
1/2 biji bawang holland ~ didadu
2 biji bawang putih ~ dicincang
2sb butter

Caranya:
1. Panaskan butter, masukkan bahan tumis masak hingga layu. 
2. Masukkan isi ayam yang telah digaul dgn tepung jagung, kacau sebati.
3. Masukkan bahan sos, gaul sebati hingga likat. Sukatan air ikut kepekatan yang macam mana kita nak. Tapi sedap lembab2 . Jangan terlalu likat dan kering sangat.
4. Masukkan kentang dan carrot, rasakan garam dan lada sulah. Kalau suka pedas, tambah lagi lada sulah.
5. Angkat dan sejukkan.
6. Kulit puff dipotong mengikut citarasa.
7. Dah potong, masuk inti, tutup dan sapukan dgn kuning telur. Tabur dgn serbuk lada sulah / lada hitam. Bakar hingga garing dan kuning keemasan.
8. Sedap dimakan panas2.










Sabtu, 20 April 2013

Crepe Gulungan Pulut Serunding








Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam berhujung minggu. Pergi mana hari ini?. Biasanya....hujung minggu dapat banyak undangan. Undangan kenduri kawin, undangan Yassin dsbnya, ye tak?. Kalau ada masa, pergilah...nanti tiba giliran kita, orang datang ke rumah kita pulak!!!!.. Sebelum saya ke mana2, sempat membuat crepe ni. Crepe citarasa tekak melayu gitu!!!!!. Kebetulan ada beras pulut dan lebihan serunding. Tetiba je teringat nak buat crepe ni. Suami kata sedap....sebab dia memang suka makan pulut. Kalau saya buat crepe yang berkrim mcm crepe durian dan sewaktu dgnnya....dia tak suka. Saya try letak pulut, eemmm.....berselera dia makan. Jom kita intai......





CREPE GULUNGAN PULUT SERUNDING

Bahan Crepe
Sumber : Azlita masam manis
Olahan : UDA


140gm tepung kek ~ saya guna tepung gandum
20gm tepung jagung
80gm gula castor
30gm butter dicairkan
500ml susu segar
4biji kuning telur ~ saya guna 2 biji telur
1st esen vanilla ~ tak letak
1/4st garam
sedikit lada sulah Ajishio ~ saya tambah
pewarna kuning ~ saya tambah


Caranya:
1. Satukan tepung jagung, tepung gandum, gula, susu segar dan garam. Kacau sebati, kemudian blender halus.
2. Satukan telur dan butter cair, kemudian pukul ringan sebentar. 
3. Tuangkan adunan tepung dalam adunan telur kemudian tapis.
4. Tambah lada sulah dan pewarna, kacau sebati.
5. Tutup dgn plastik, simpan dlm peti ais selama 30 minit.
6. Panaskan kuali leper, mula mendadar sehingga  permukaan crepe kering. Angkat dan ketepikan.
7. Letak kepingan pulut serunding yang telah dipotong, gulung kemas. Buat hingga habis.




Bahan pulut serunding:
2 cawan beras pulut ~ rendam dan toskan
santan secukupnya
garam secukupnya
serunding udang kering secukupnya ~ serunding apa2 pun boleh

Caranya:
1. Panaskan kukusan. Dalam loyang, masukkan beras pulut, santan dan garam. Kukus hingga masak.
2. Dah masak, pulut di bahagikan 2 bahagian.
3. Dalam loyang lain, alas dgn plastik dan sapukan sedikit minyak. Ambil sebahagian pulut, tekankan hingga padat. Taburkan serunding, tekankan atas pulut tadi hingga rata dan padat.
4. Ambil sebahagian lagi pulut, letakkan atas serunding tadi, tekankan hingga rata dan padat.
5. Kukus semula sebentar, keluarkan dan tekankan lagi supaya lapisan serunding dgn pulut betul2 melekat.
6. Ketepikan pulut hingga betul2 sejuk. Potong beberapa bahagian ikut citarasa masing2 dan gulung dalam crepe.


Khamis, 18 April 2013

Tiramisu








Assalamualaikum, salam bahagia dan ceria2 selalu. Sekejap je rasanya dah penghujung minggu. Cepat betul masa dan hari berlalu. Tak lama lagi hari mengundi!!!!. Kewajipan kita sebagai rakyat Malaysia yang demokrasi....jom sama2 kita mengundi nanti. Semuga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan. Tak mo gado2 ok?.

Dah lama tak buat tiramisu, tetiba 2 hari lepas anak suruh buat. Pagi2 dah mengayuh sbb, balik sekolah nanti dia boleh makan. Biasanya kalau saya buat, saya guna biskut tiramisu tu, kemudian buat dalam bekas kaserol.....senang, satu bekas je. Kali ni, saya buat dalam gelas....kebetulan ada lebihan kek so, senang nak masukkan dlm gelas tu. Kalau guna biskut...sayang nak kene potong2 letak dlm gelas, baik gunakan untuk tujuan lain. Kali ini letak jem blueberry, ada masam2 sikit...taklah muak sangat!!!. Sebagai hiasannya, saya tabur coklat rice dan letak buah strawberry.....buah berry tak de!!!!. Jom kita intai resepi tiramisu yang very simple ni.....




TIRAMISU


Bahan A :
kek span secukupnya ~ sebarang perasa
jem blueberry secukupnya ~ masuk dlm piping beg
coklat rise secukupnya ~ untuk tabur diatas
buah strawberry secukupnya 
1cawan air panas}
1/2st nescafe      } dibancuh

Bahan B:
250gm cream cheese
1/4 cawan gula castor
350gm whipping cream


Caranya:
1. Kita sediakan bahan B dulu. Putar cheese dgn gula hingga gebu dan berkrim. Masukkan whipping cream, terus putar hingga gebu. Masukkan dlm piping beg, senang nak letak dlm gelas nanti.
2. Potong kek ikut citarasa, celup dlm air nescafe, masukkan didasar gelas.
3. Paipkan dgn cream hingga rata dan ikut suka nak letak banyak mana.
3. Paipkan pula dgn jem blueberry, letak kek yang lain pula. Begitulah seterusnya hingga berapa lapis yang kita suka.
4. Last sekali, saya letak coklat rise dan buah strawberry. Sejukkan dlm peti ais.





Pulut Serunding Udang Kering

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni merajinkan diri buat serunding. Kebetulan, encik suami ada beli beras pulut 2kg. Amboi....banyaknya!!!. Sebenarnya, dia memang suka makan pulut, terutama pulut panggang. Kalau nk buat pulut panggang....malas nk membungkus....beli je senang..hahaha. Lagipun, yg makan pulut dia dan si anak...saya suka tapi tak boleh makan.....nanti angin satu badan....hehehe!!!. Biasanya....kat rumah ni, pulut makan ngan ikan goreng...Teganu style!!!. Hari ni anak nk mkn ngan serunding udang kering pulak. Jom.....






PULUT SERUNDING UDANG KERING

Bahannya:
2 cawan beras pulut ~ direndam dan ditoskan airnya
air / santan secukupnya
garam secukupnya


Bahan Inti:
1 biji kelapa parut putih
sedikit serbuk kunyit
garam secukupnya
gula melaka secukupnya

Bahan dikisar halus:
8 tangkai cili kering ~ rendam sebentar
1 cawan udang kering / udang popeye kering
1 batang serai
3 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1sb ketumbar biji
1/2st jintan kasar
1/2st jintan halus

Caranya:
1. Panaskan kukusan. Dalam loyang, gaul beras pulut dgn garam dan campur air/santan secukupnya. Saya tak sukat, biasanya paras air dan beras pulut biar sama.
2. Kukus pulut hingga masak dan sejukkan sebentar. Terap guna acuan lompang.
3. Salut dgn serunding udang kering.

Cara buat inti:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi.
2. Masukkan garam dan gula melaka, biar sebati sebentar.
3. Masukkan kelapa parut dan serbuk kunyit. Gaul rata dan hendaklah selalu dikacau.
4. Masak hingga kering dan ringan tapi jangan terlalu kering, biar lembab supaya pulut senang melekat. Serunding mestilah manis sedikit baru sedap!!!!
5. Lebihan serunding boleh disimpan lama untuk kegunaan lain hari. Boleh makan dgn nasi ambang atau lontong.



Rabu, 17 April 2013

Sambal Hitam Pahang


SAMBAL HITAM PAHANG
Sumber : MADIHA
Olahan : UDA

Bahannya:
1/2 cawan belimbing buluh yg direbus ~ lebih kurang 30 biji, rebus tanpa air hingga coklat/hitam
1/2 @ lebih cili padi ~ ditumbuk halus ( tapi jgn halus sangat)
2 cawan ikan bilis kopek ~ ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk (ini saya tambah)
kicap manis secukup rasa
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis.

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang hiris, goreng hingga wangi.
2. Masukkan bahan yg ditumbuk, goreng dgn api yang sederhana hingga garing dan kering. Mengelakkan dari hangus, hendaklah selalu dikacau.
3. Tambah kicap, garam dan gula, kacau lagi hingga betul2 kering seperti serunding.
4. Dah garing, tutup api, ketepikan sambal ditepi kuali supaya minyak tos.
5. Hidangkan dgn nasi panas.