Rabu, 25 Mac 2015

Puteri Mandi



PUTERI MANDI
Sumber : Yasa Boga
Olahan : UDA


Bahan kulit
250gm tepung pulut
  50gm tepung sagu
1/2 st garam
1 st air kapur
125ml santan cair @ secukupnya
pewarna hijau
saya letak sedikit gula halus

Bahan inti
inti kelapa secukupnya

Kuah santan
500ml santan sederhana pekat
1 st tepung beras
2 helai daun pandan ~ disimpul
1/8st garam @ secukupnya


Caranya:
Kulit : Satukan tepung pulut, tepung sagu, garam, gula dan air kapur.
            Masukkan santan sikit2, tambah pewarna dan uli hingga menjadi adunan yg boleh dibentuk.
            Bulat2kan adunan, letak inti dan tutup semula ~ seperti membuat kuih buah melaka.
            Rebus bebola dalam air yang mendidih, bila terapung, keluarkan dan toskan.
            Masukkan bebola dalam kuah santan dan hidangkan.

Kuah santan: Satukan semua bahan, masak dgn api yg kecil hingga mendidih, tutup api.


Selasa, 24 Mac 2015

Coconut Ball Cookies



COCONUT BALL COOKIES
Sumber : Chef  Zubaidah
Olahan : UDA


Bahan A
240gm butter
4sb minyak sapi
120gm gula icing

Bahan B
360gm tepung gandum
40gm tepung jagung
60gm serbuk badam ~ saya gantikan dgn cornflakes  yg dikisar halus
1 biji kuning telur

Bahan C
1 biji atau secukupnya putih telur

Hiasan
kelapa kering (dikisar halus)
ceri merah dicincang


Caranya:
1. Sebatikan bahan bahan A
2. Masukkan semua bahan B, uli hingga menjadi adunan yang lembut.
3. Ambil sedikit adunan, bulat2kan.
4. Celup dalam bahan C, golekkan dalam kelapa kering.
5. Susun dlm dulang pembakar dan bakar pada suhu 150C selama 30 minit atau sehingga masak ikut kepanasan oven masing2.
6. Letakkan ceri merah sebagai hiasan.


Rabu, 11 Mac 2015

Onion Rings



ONION RINGS
Olahan : UDA

Bahannya:
4 bj bawang besar holland ~ dipotong bulat
8sb tepung jagung
4sb tepung gandum
1/2st serbuk cili ~ guna lada sulah pun ok
150ml air
garam dan gula secukupnya
serbuk roti secukupnya

Caranya:
1. Satukan bahan2 kecuali bawang dan serbuk roti. Pastikan jangan terlalu pekat dan terlalu cair.
2. Ambil satu bulatan bawang, celupkan kedalam adunan kemudian salutkan dgn serbuk roti. Buat sehingga habis kemudian simpan kedalam peti ais sebentar .
3. Panaskan minyak masak, goreng bawang tersebut sehingga garing.
4. Angkat dan toskan. Sedia dinikmati bersama sos cili.

Crunchy Cornflakes




CRUNCHY CORNFLAKES
Sumber : Chef Zubaidah
Olahan : UDA

Bahan A
240gm butter
150gm gula castor (boleh kurangkan)

Bahan B
2 bj kuning telur
1st esen vanilla

Bahan C
240gm tepung gandum
80gm tepung jagung
1/2st baking powder
40gm ceri merah dicincang
40gm ceri hijau dicincang

Hiasan
Cornflakes secukupnya ~ diramas



Caranya:
1. Sebatikan bahan A
2. Masukkan bahan B dan kacau sebati.
3. Masukkan bahan C dan uli sehingga adunan menjadi lembut.
4. Ambil sedikit adunan dan ramaskan kedalam bekas yg berisi cornflakes. Ulang sehingga habis.
5. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 150C sehingga masak.