PUTERI MANDI
Sumber : Yasa Boga
Olahan : UDA
Bahan kulit
250gm tepung pulut
50gm tepung sagu
1/2 st garam
1 st air kapur
125ml santan cair @ secukupnya
pewarna hijau
saya letak sedikit gula halus
Bahan inti
inti kelapa secukupnya
Kuah santan
500ml santan sederhana pekat
1 st tepung beras
2 helai daun pandan ~ disimpul
1/8st garam @ secukupnya
Caranya:
Kulit : Satukan tepung pulut, tepung sagu, garam, gula dan air kapur.
Masukkan santan sikit2, tambah pewarna dan uli hingga menjadi adunan yg boleh dibentuk.
Bulat2kan adunan, letak inti dan tutup semula ~ seperti membuat kuih buah melaka.
Rebus bebola dalam air yang mendidih, bila terapung, keluarkan dan toskan.
Masukkan bebola dalam kuah santan dan hidangkan.
Kuah santan: Satukan semua bahan, masak dgn api yg kecil hingga mendidih, tutup api.