Jumaat, 25 Januari 2013

Puding Belang Koko








Assalamualaikum. Semalam panas betul rasanya....mungkin bukan disebabkan cuaca tapi...tuan punya badan sibuk kesana kemari, banyak urusan. Tu yang rasa 'panas' agaknya...hehehe!!!!!. Sempat gak buat puding ni...boleh sejukkan tekak dan sejukkan mata memandang!!!. Puding ni puding coklat yang telah saya letak dalam blog ni cuma yang putih tu saya ubahsuai sikit. Puding ni memang lembut je dan pastikan ianya betul2 sejuk dan keras baru dikeluarkan dari acuan. Kalau tidak....ada sedikit berair. Jom kita intai resepi ni.....


PUDING BELANG KOKO


BAHAGIAN KOKO
Sumber : potretkaseh.com
Olahan : UDA

Bahannya:
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2st garam
4 1/4 cawan air
4sb tepung jagung/kastard
1/2st esen vanilla
2sb butter
1 paket serbuk agar2 (10 - 11gm)

Caranya:
1. Campurkan semua bahan kecuali butter, kacau hingga mendidih.
2. Masukkan butter, kacau hingga sedikit pekat, kecilkan api.


BAHAGIAN PUTIH
Olahan : UDA

Bahannya:
1 cawan gula
1/2st garam
4 1/4 cawan susu segar
4sb tepung jagung
sedikit vanilla
10gm serbuk agar2

Caranya:
1. Campurkan semua bahan diatas, masak hingga mendidih, kemudian kecilkan api.
2 Cara Melapis: Basahkan dahulu acuan pilihan dengan air supaya senang keluarkan puding nanti. Tuang beberapa sendok adunan koko kedalam acuan, sejukkan sebentar. Bila dah keras sedikit, garis2kan dengan lidi, tuang adunan putih pula. Buat sehingga kedua2 adunan habis. Sejukkan dalam peti ais dan pastikan dah keras baru keluarkan dari acuan. 



















1 ulasan: