Selasa, 29 Januari 2013

Talam Lapis Lobak Merah










Assalamualaikum dan selamat petang. Dah dua tiga hari ni, panas bukan main lagi. Bagus kalau bakar sampah ni, cepat habis. Tapi.....tak de mood pulak. Kalau nak bangkit mood tu.....kene awal2 pagi dah start baru seronok. Kalau matahari dah naik baru nak berkebun....eemmm.....tunggu esok lusalah pulak. 

Tapi nasib baik hari ni mood menalam tak cancel lagi. Dah empat hari rasanya asyik menelek resepi ni tapi tak berkesempatan. Bahan2nya senang je cuma kalau nk menalam ni, kene betul2 fokus. Kalau tak....salah silap sikit je, talam lembiklah, tak keras2 bila mengukus. Kalau macam tu, bukan salah resepi.....salah tuan punya badan, ye lah....bukan pakar sangat menalam ni. Resepi ni saya copy dari antanbertingkah.blogspot. Lembut dan lemak je talam ni. Tapi saya rasa macam tak de rasa lobak merah pun. Tekak saya kot. Tapi memang best dan manisnya saya dah kurangkan sikit. Sesapa yang teringin nak makan talam lobak ni....buat sendiri, jom....semak resepinya.


TALAM LAPIS LOBAK MERAH
Sumber : Antanbertingkah.blogspot
Olahan : UDA

Bahan A (lapisan tepung/putih)
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi
1/2st garam

Caranya:   Campur semua bahan, tapis dalam periuk. Kacau hingga naik wap, tutup api. Bahagikan kepada 3 bahagian, ketepikan.


Bahan B (lapisan lobak merah)
190gm gula pasir 
200ml susu cair
20gm lobak merah (diparut atau potong nipis)
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1sb tepung ubi (resepi asal tepung hoen kwe putih)
1/2st garam 
air secukupnya
pewarna oren

Caranya: Satukan semua bahan kecuali air, letak sikit dulu. Blender halus kemudian masukkan adunan dalam jug penyukat metrik. Tambah lagi air hingga adunan menjadi 1000ml @ 1 liter. Bahagikan kepada 3 bahagian.


Cara mengukus:
1. Panaskan kukusan. Alas loyang empat segi 10x10x2in dengan plastik dan lengserkan dengan sedikit minyak.
2. Ambil 1 bahagian lapisan putih, kukus hingga masak dengan api sederhana. Jika tekan dgn jari tak melekat dan nampak mengeras, dah masaklah tu. 
3. Garis2kan dengan lidi pada lapisan putih kemudian tuang adunan oren. Kukus lagi. Buat hingga adunan habis. Mula dengan lapisan putih, akhiri dengan lapisan oren. Lapisan terakhir kukus selama 20 minit atau hingga betul2 masak.
4. Sejukkan kuih. Bila dah betul2 sejuk, baru potong dengan menggunakan pisau plastik.




SELAMAT MENCUBA


















1 ulasan: