Khamis, 27 Ogos 2015

Biskut Sri Kandi



Assalamualaikum dan salam sejahtera. Baru beberapa hari ni berkesempatan nak share resepi biskut untuk hari raya yang lepas. Sibuk memanjang kalau tak sibuk, mood kemalasan melanda!!!. Sesiapa yang nak cuba, silakan. Boleh buat untuk Raya Haji bulan depan.


BISKUT SERI KANDI
Sumber : Chef Zubaidah


Bahan A:
130gm butter
10gm shortening
50gm gula aising


Bahan B :
120gm tepung gandum
30gm   serbuk badam
25gm   tepung kentang
25gm   tepung susu
30gm   tepung jagung
20gm   tepung arrowroot
30gm   cornflakes ~ dikisar

Hiasan:
kuning telur ~ dipukul dan campur sedikit pewarna kuning
honey star
coklat masakan hitam ~ dicairkan



Caranya:
1. Satukan bahan A dan pukul hingga sebati.
2. Masukkan semua bahan B dan uli hingga menjadi adunan yang lembut.
3. Canai dan terap ikut acuan pilihan.
4. Sapukan kuning telur dan letakkan honey star.
5. Bakar  selama 30 minit pada suhu 150C atau sehingga masak.
6. Setelah biskut masak, hiaskan dengan coklat masakan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan