Assalamualaikum dan salam sejahtera. Baru beberapa hari ni berkesempatan nak share resepi biskut untuk hari raya yang lepas. Sibuk memanjang kalau tak sibuk, mood kemalasan melanda!!!. Sesiapa yang nak cuba, silakan. Boleh buat untuk Raya Haji bulan depan.
BISKUT SERI KANDI
Sumber : Chef Zubaidah
Bahan A:
130gm butter
10gm shortening
50gm gula aising
Bahan B :
120gm tepung gandum
30gm serbuk badam
25gm tepung kentang
25gm tepung susu
30gm tepung jagung
20gm tepung arrowroot
30gm cornflakes ~ dikisar
Hiasan:
kuning telur ~ dipukul dan campur sedikit pewarna kuning
honey star
coklat masakan hitam ~ dicairkan
Caranya:
1. Satukan bahan A dan pukul hingga sebati.
2. Masukkan semua bahan B dan uli hingga menjadi adunan yang lembut.
3. Canai dan terap ikut acuan pilihan.
4. Sapukan kuning telur dan letakkan honey star.
5. Bakar selama 30 minit pada suhu 150C atau sehingga masak.
6. Setelah biskut masak, hiaskan dengan coklat masakan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan