Ahad, 11 November 2012

Kambing Masak Ketumbar






Assalamualaikum. Masak apa hari ni?. Hari ni saya masak kambing, dah lama tak pekena lauk kambing. Walaupun sibuk, sempat gak masak tapi lambatlah.....siapkan kuih tuk dibawa ke bday party dulu. Kononnya kambing ni nak masak kuzi tapi ada bahan yg tak de...terbantut!!!!. Nak masak kema pun terbantut!!!!. Last2.....apa yg ada tu saya hentam sajalah.....janji sedap!!!!.. Nasib baik kambing tu awal2 dah rebus so.....kejap je memasaknya. Kalau tak....tengahmalam agaknya baru dapat makan....hehehe!!!!!
Jom kita intai...

KAMBING MASAK KETUMBAR
Resepi : UDA


Bahannya:
1 kg daging kambing (direbus dan ambil airnya)
2 biji kentang (dipotong2)
2 biji tomato(dipotong2)
1 cawan dadih
3sb rempah kari
3sb rempah kurma
sedikit daun ketumbar
minyak untuk menumis
gula dan garam secukupnya

Bahan dimesin halus:
1/2 cawan ketumbar
4 biji bawang putih
2 in halia
1 biji bawang besar (didadu @ dihiris)

Caranya:
1. Tumis bawang besar yg dihiris hingga layu. Masukkan bahan yg dimesin, tumis hingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan kurma, masukkan air sedikit, tumis hingga garing.
3. Masukkan kambing, gaul sebati dan masukkan airnya sekali.
4. Masukkan kentang , dadih,daun ketumbar , garam dan gula, masak hingga empuk dan kuahnya pekat. Jika suka berkuah, jgn tunggu pekat sangat.
5. Masukkan tomato dan rasakan garam. Gaul sebati dan tutup api.
6. Sedap dimakan panas2.....



3 ulasan: