Khamis, 29 November 2012

Stik Ikan Merah






                    emmmm........makan sayurnya je dah kenyang!!!!!




Assalamualaikum dan salam sejahtera. Menu malam yang simple tapi kenyang!!!!. Kebetulan sos lada hitam yg hari tu buat chiken chop ada lagi.....saya bakar ikan pulak hari ni.  Takut tak kenyang....saya ada masak nasi dan lauk sampingan.....standby.....tapi lauk dan nasi tu tak usik pun. Takpelah!!!!. Resepi ni saya copy dari Chef Hanieliza. Resepi yang sempoi, senang dan sedap. Sapa2 boleh mencubanya.....



                            masak 3 keping je.......cukuplah sorang satu!!!!!!




STIK IKAN MERAH
Olahan : UDA


Bahannya:
3 keping isi ikan merah/tenggiri
2sb serbuk lada hitam
1sb sos tiram
1 1/2 st serbuk kunyit
sedikit kiub pati ayam
sayur brokoli (direbus)
kobis bunga (direbus)
lobak merah (direbus)
sos lada hitam secukupnya

Caranya:
1. Perap ikan dengan serbuk lada hitam, sos tiram, serbuk kunyit dan kiub ayam. Saya perap pagi, petang baru bakar.
2. Bakar ikan menggunakan kuali non stick, balik2kan, dah masak dan garing, angkat.
3. Hidangkan dengan sayur sayuran dan sos lada hitam.





                 Gunakan ikan yg isinya lembut supaya cepat masak.

Tiada ulasan:

Catat Komen