Ahad, 14 Oktober 2012

Apple Crumble Muffin








Assalamualaikum. Semuga semuanya ceria walaupun hari ni hujan. Kalau dah hujan....perut mesti lapar je. Jengok dlm peti ais ada epal hijau. Nak buat jus, tak sesuai hujan2 ni. Teringat muffin ni yg dah lama tak buat. Muffin ni special sikit, selain ada epal didalamnya, ada crumble diatasnya. Bila tergigit crumble tu.....sedapnya....sesuai dgn muffin ni yg tak berapa manis. Resepi ni saya copy dari Kak Yati. Saya share di sini pula ye....JOM.....














APPLE CRUMBLE MUFFIN
Sumber : Yatimemories

Bahan Untuk Crumble:
1/3 cawan gula perang, dipadatkan
2sb tepung gandum
1/8st serbuk kayu manis (sya tak letak)
1sb butter

* Satukan bahan2 crumble, gaul rata dengan hujung jari sehingga menjadi seakan2 serbuk roti yg kasar. Ketepikan.

Bahan muffin:
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik
1st baking powder
1/3 cawan gula halus
75gm butter cair/minyak
1 biji telur
1st esen vanilla
3/4 cawan susu segar / susu cair
2 biji epal  hijau (buang kulit dan empulur dan didadu)

Caranya:
1. Panaskan oven pada suhu 200C.
2. Satukan tepung, baking powder dan gula halus, gaul rata dan ketepikan.
3. Dalam bekas lain, satukan butter, telur, susu dan esen vanilla, kacau rata guna whisk sahaja.
4. Bila dah rata, masukkan tepung tadi dan gaul rata. Guna satu arah sahaja.
5. Masukkan epal dan gaul sekali lagi hingga rata.
6. Sudukan dalam papper cup....3/4 penuh. Taburkan crumble tadi dan tekan2 sikit. Bakar selama 25 minit atau sehingga masak.

Tiada ulasan:

Catat Komen