Ahad, 5 Mei 2013

Biskut Badam Kacang Peas


Assalamualaikum, salam ceria. Hari ini..... Hari Mengundi. Ada yang dah mula 'bergerak'  ke destinasi masing2 untuk menjalankan tanggungjawab yang satu ni. Semuga segalanya dipermudahkan dan apa pun keputusannya nanti......terima dengan hati terbuka. Hari ni merajinkan diri membuat biskut....untuk seorang kenalan yg baru saje kenal, balik ke Malaysia untuk mengundi. Selesai mengundi, beliau terbang lagi!!!. Kepada Adilla...terima kasih segalanya dan inilah saja yg sempat saya bagi sebagai buah tangan. Lain kali, kita jumpa lagi...

Biskut yang sedap, yang rangup ni sumber dari Yati.....Biskut Badam Rangup. Oleh kerana saya memandai tambah green peas, nama biskut pun saya tukar...sorry ye!!!!!. Memang rangup dan bertambah lemak biskut ni bila badam dan kacang peas bersatu. Jom kita layan.....




BISKUT BADAM KACANG PEAS

Bahannya:
300gm butter
250gm gula castor
2 biji telur
1st vanilla
200gm tepung gandum ~ diayak
200gm tepung kastard ~ diayak
150gm tepung jagung ~ diayak
100gm serbuk badam ~ badam cincang disangai kemudian dimesin halus
50gm kacang peas ~ dimesin halus

Hiasan:
1 biji kuning telur + sedikit warna kuning
badam cincang secukupnya
serbuk kacang peas secukupnya



Caranya:
1. Butter dengan gula dipukul hingga berkrim.
2. Masukkan telur dan vanilla, pukul lagi hingga gebu.
3. Serbuk badam dan serbuk kacang peas digaul dgn tepung2 yg telah diayak.
4. Masukkan tepung kedalam adunan butter sedikit2. Jika adunan lembik, tambah sikit je lagi tepung dan adun hingga tidak melekit.
5. Canai adunan, terap dgn acuan pilihan dan susun dlm loyang pembakar. Sapu dgn kuning telur, tabur badam dan serbuk kacang peas.
6. Bakar selama 15 - 20 minit atau hingga masak pada suhu 150C.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan