Assalamualaikum, salam bahagia. Hari ni berkesempatan mencuba resepi nasi Beringin Rindu dari majalah Rasa. Dengar namanya je dah 'menggetarkan rasa' ye tak?. Nasi ni lain sikit dari nasi beringin yang biasa saya buat. Rasanya seolah2 Nasi Daging Utara pun ada. Selain daging, dalam nasi ni ada carrot, lada merah n hijau, segala daun.....pandan, bawang, pudina n ketumbar. Pendek kata, memang harum dengan bau bauan daun tersebut. Seperti biasa, saya olah ikut kesesuaian keluarga saya yang kecil ni. Jom kita layan....
NASI BERINGIN RINDU
Sumber: Majalah Rasa
Olahan : UDA
Bahannya:
2 cawan beras basmathi
200gm daging ~ direbus dan air jgn dibuang
2 cawan air rebusan daging
1/4 cawan susu cair
2sb minyak sapi
1sb minyak jagung/minyak masak
rempah tumis secukupnya
garam secukupnya
Bahan dihiris kasar:
sedikit daun ketumbar
sedikit daun pudina
sedikit daun bawang
2 helai daun pandan
1/2 biji bawang besar
Bahan dihiris halus:
1 tangkai lada merah
1 tangkai lada hijau
sedikit carrot
Bahan ditumbuk halus:
4 biji bawang putih
2 in halia
Bahan dikisar halus:
1st jintan kasar
1st jintan halus
1sb ketumbar
Caranya:
1. Panaskan minyak sapi dan minyak masak. Masukkan rempah tumis dan bahan yang dihiris kasar dan masak hingga wangi.
2. Masukkan bahan ditumbuk halus, biar wangi dan kekuningan. Masukkan bahan yang dikisar halus. Kacau sebati dan bila dah wangi, masukkan air daging dan susu cair. Bila dah mendidih, masukkan garam, dan bahan yang dihiris halus.
3. Masukkan beras dalam rice cooker, masukkan bahan yang dimasak tadi dan masak nasi seperti biasa.
4. Dah masak, hidangkan dengan lauk pilihan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan