Isnin, 5 November 2012

Kuih Bakar Betawi










Assalamualaikum. Alhamdulillah.....masih lagi diberi peluang bernafas dan meneruskan kehidupan bersama2 insan tersayang. Hari ni saya buat kuih bakar betawi.....nak bawak pergi ke kelas fardu ain. Kebetulan semalam ada beli tapai so, pepagi dah start menimbang tepung. Biasanya kalau ada kelas, kelam kabut sikit.....kene betul2 bajet masa.....kalau tak, lepak ooooo!!!!!!. Kuih ni ilhamnye datang dari Chef Zaidah tapi saya ubah kuantiti bahan2nye ikut kesesuaian . Saya guna loyang 12x12in sbb nak dapatkan banyak. Sesapa yg nak cuba dan nak buat sikit, kurangkan adunan tu. Jom kita intai resepi kuih bakar yg sedap ni....


KUIH BAKAR BETAWI
Sumber:Chef Zaidah
Olahan: UDA


Bahannya:
600gm tepung gandum
300gm gula pasir
200gm tapai ubi - buang uratnya (jika suka boleh letak lebih)
4 biji telur
1700ml santan kelapa
1sb vanilla
sedikit garam
sedikit pewarna kuning 
bijan putih dan hitam secukupnya. 
margerin untuk melengser loyang

Caranya:
1. Satukan tepung, telur, santan, gula, garam dan tapai. Blender halus dan tapis..
2. Satukan vanilla, pewarna kuning, kacau sebati.
3. Panaskan loyang yg telah dilengser dgn margerin.
4. Masukkan adunan, tabur bijan dan bakar selama 1 jam atau hingga masak pada suhu 180C.
5. Tunggu betul2 sejuk baru potong.


SELAMAT MENCUBA



2 ulasan:

  1. salam uda..
    sihat ;)

    sedapnya tak penah buat ;)
    nti bila ghajin bleh copi resepi yer uda ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. memang sedappp.....boleh letak lebih tapai ubi tu tp kurangkan gula sbb nnti terlalu manis pulak.....

      Padam