Rabu, 17 April 2013

Sambal Hitam Pahang


SAMBAL HITAM PAHANG
Sumber : MADIHA
Olahan : UDA

Bahannya:
1/2 cawan belimbing buluh yg direbus ~ lebih kurang 30 biji, rebus tanpa air hingga coklat/hitam
1/2 @ lebih cili padi ~ ditumbuk halus ( tapi jgn halus sangat)
2 cawan ikan bilis kopek ~ ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah ~ ditumbuk
3 ulas bawang merah ~ dihiris
2 ulas bawang putih ~ ditumbuk (ini saya tambah)
kicap manis secukup rasa
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis.

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bawang hiris, goreng hingga wangi.
2. Masukkan bahan yg ditumbuk, goreng dgn api yang sederhana hingga garing dan kering. Mengelakkan dari hangus, hendaklah selalu dikacau.
3. Tambah kicap, garam dan gula, kacau lagi hingga betul2 kering seperti serunding.
4. Dah garing, tutup api, ketepikan sambal ditepi kuali supaya minyak tos.
5. Hidangkan dgn nasi panas.

Tiada ulasan:

Catat Komen