Isnin, 22 April 2013

Bubur Daging







BUBUR DAGING

Bahannya:
1 cawan daging ~ dihiris nipis dan direbus
1/4 cawan kacang tanah ~ direbus bersama daging
1 cawan beras ~ dibersihkan
1 batang serai ~ diketuk
4 biji bawang merah ~ dihiris
2 biji bawang putih ~ ditumbuk halus
sedikit halia ~ ditumbuk halus
1/2 batang carrot ~ potong dadu
10 biji bebola daging ~ belah 4
1 kiub stok ayam
rempah tumis secukupnya ~ kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang
serbuk lada sulah secukupnya
garam secukupnya
minyak untuk menumis


Caranya:
1. Panaskan minyak, masuk rempah tumis,serai dan bawang hiris. Tumis hingga wangi. Masukkan bahan yang ditumbuk halus, tumis hingga garing.
2. Masukkan daging bersama air rebusan dan kacang, beras, kiub ayam dan masak hingga mendidih dan separuh kembang. Masukkan carrot, lada sulah dan bebola daging, masak lagi hingga kembang.
3. Rasakan garam, bila dah kembang, tutup api.
4. Sedap dimakan panas2 bersama bawang goreng, daun sup dan sambal kicap.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan