WHITE SAUCE CHIKEN PUFF
Bahannya:
kulit pastry puff jenama Kawan secukupnya
kuning telur ~ untuk sapuan
putih telur ~ untuk melekatkan kulit puff
serbuk lada hitam/lada sulah ~ untuk taburan jika suka
Bahan inti:
1 cawan isi ayam ~ dipotong dadu dan digaul dgn 1 sudu besar tepung jagung
1 cawan kentang ~ didadu dan direbus
1/2 cawan carrot ~ didadu dan direbus (guna mix vegetable pun ok)
Bahan white sauce:
1 kiub stok ayam
1 -2sb tepung gandum ~ dicampurkan dgn sedikit air
air secukupnya
lada sulah dan garam secukupnya
Bahan tumis:
1/2 biji bawang holland ~ didadu
2 biji bawang putih ~ dicincang
2sb butter
Caranya:
1. Panaskan butter, masukkan bahan tumis masak hingga layu.
2. Masukkan isi ayam yang telah digaul dgn tepung jagung, kacau sebati.
3. Masukkan bahan sos, gaul sebati hingga likat. Sukatan air ikut kepekatan yang macam mana kita nak. Tapi sedap lembab2 . Jangan terlalu likat dan kering sangat.
4. Masukkan kentang dan carrot, rasakan garam dan lada sulah. Kalau suka pedas, tambah lagi lada sulah.
5. Angkat dan sejukkan.
6. Kulit puff dipotong mengikut citarasa.
7. Dah potong, masuk inti, tutup dan sapukan dgn kuning telur. Tabur dgn serbuk lada sulah / lada hitam. Bakar hingga garing dan kuning keemasan.
8. Sedap dimakan panas2.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan