Khamis, 18 April 2013

Tiramisu








Assalamualaikum, salam bahagia dan ceria2 selalu. Sekejap je rasanya dah penghujung minggu. Cepat betul masa dan hari berlalu. Tak lama lagi hari mengundi!!!!. Kewajipan kita sebagai rakyat Malaysia yang demokrasi....jom sama2 kita mengundi nanti. Semuga semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan. Tak mo gado2 ok?.

Dah lama tak buat tiramisu, tetiba 2 hari lepas anak suruh buat. Pagi2 dah mengayuh sbb, balik sekolah nanti dia boleh makan. Biasanya kalau saya buat, saya guna biskut tiramisu tu, kemudian buat dalam bekas kaserol.....senang, satu bekas je. Kali ni, saya buat dalam gelas....kebetulan ada lebihan kek so, senang nak masukkan dlm gelas tu. Kalau guna biskut...sayang nak kene potong2 letak dlm gelas, baik gunakan untuk tujuan lain. Kali ini letak jem blueberry, ada masam2 sikit...taklah muak sangat!!!. Sebagai hiasannya, saya tabur coklat rice dan letak buah strawberry.....buah berry tak de!!!!. Jom kita intai resepi tiramisu yang very simple ni.....




TIRAMISU


Bahan A :
kek span secukupnya ~ sebarang perasa
jem blueberry secukupnya ~ masuk dlm piping beg
coklat rise secukupnya ~ untuk tabur diatas
buah strawberry secukupnya 
1cawan air panas}
1/2st nescafe      } dibancuh

Bahan B:
250gm cream cheese
1/4 cawan gula castor
350gm whipping cream


Caranya:
1. Kita sediakan bahan B dulu. Putar cheese dgn gula hingga gebu dan berkrim. Masukkan whipping cream, terus putar hingga gebu. Masukkan dlm piping beg, senang nak letak dlm gelas nanti.
2. Potong kek ikut citarasa, celup dlm air nescafe, masukkan didasar gelas.
3. Paipkan dgn cream hingga rata dan ikut suka nak letak banyak mana.
3. Paipkan pula dgn jem blueberry, letak kek yang lain pula. Begitulah seterusnya hingga berapa lapis yang kita suka.
4. Last sekali, saya letak coklat rise dan buah strawberry. Sejukkan dlm peti ais.





2 ulasan:

  1. Balasan
    1. waalaikumsalam.....mama!memang mebeles tapi... kita yang ibu ibu ni...tak leh makan banyak....hehehe!!!!!

      Padam