Jumaat, 12 Oktober 2012

Ayam percik lada hitam





Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari ni mood tk berapa bagus, tak berapa sihat. Ada hati konon, nak masak itu nak masak ini tp bila teringat akan 'warning' dari orang2 yg tersayang.....suruh rehatlah tu......semuanya terbantut. Nak masak untuk mkn sendiri pun malas rasanya. Dah petang baru 'angin rajin' tu datang sikit2. Petang tadi teringin nak makan ayam percik lada hitam ni. Ini semua gara2 ternampak resepi ni kat buku Chef Hanieliza ( 1 Hari 1 Resepi).  Saya guna kepak ayam sbb seisi rumah memang suka kepak ayam......sedap, dah licin ayam tu. Ada permintaan.....esok suruh buat lagi. Tengok mood ye!!!!!!. Jom kita kongsi resepi yg sedap ni.....


AYAM PERCIK LADA HITAM
Sumber: Chef Hanieliza


Bahannya:
1 ekor ayam- potong 4 bahagian (saya guna kepak, 8 ketul)
2 cawan santan (saya guna 1 cawan)
1 batang serai (diketuk)
3 keping asam gelugur (saya tk letak)
garam secukup rasa (saya guna 1 kiub ayam)

Bahan kisar:
2 sb lada hitam (saya guna serbuk)
5 biji cili api
5 biji bawang merah(saya letak 3 biji je)
2 ulas bawang putih
3 in halia
1in lengkuas
1 in kunyit hidup
3 batang serai (saya tk letak)


Caranya:
1. Cuci bersih ayam, masuk dlm kuali bersama2 dengan semua bahan. Biar mendidih.
2. Bila ayam sudah sebati dan kuahnya dah pekat, angkat ayam.
3. Panggang ayam hingga garing......tak kisahlah panggang kat oven ke, atas dapur ke....
4. Bila dah garing, angkat dan jiruskan baki kuah yg pekat tadi atas ayam.
5. Sedap dimakan masih panas2.




2 ulasan:

  1. Haaa! Baru ckp ngan yei... ada org tu tgh sakit2 pun sempat lg msk mcm2.. update blog. tak tau rest. esok mmg nak kena!

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha.......pagi dh rest.....petang baru dapur berasap!!!!!!

      Padam