Khamis, 18 Oktober 2012

Sotong Masak Kuning




Assalamualaikum. Hari ni kita layan sotong masak kuning. Saya ada masukkan epal hijau dlm masakan ni. Itu semua gara2 nk nambat hati anak yg tak gemar makan epal hijau ni. Kalau dibuat jus, laju je.....Kalau dah masukkan epal, tak payahlah masukkan asam keping lagi. Nampaknya 'idea' saya ni menjadi, laju je anak saya  makan sotong ngan epal hijau tu. Kalau dh campur dalam masakan, tak berapa masam....masam2 manis gitu!!!!. Jom intai resepi ni.....








SOTONG MASAK KUNING

Bahannya:
8 ekor sotong sederhana besar (dipotong bulat)
1/2 biji epal hijau (dipotong2)
3 helai daun limau purut (dihiris2)
5tangkai cili padi(potong2)
2 tangkai lada merah(dipotong2)
1/2 cawan santan pekat
gula dan garam secukupnya

Bahan dimesin:
1 tangkai lada merah
1/2 in kunyit basah
1sb ketumbar
2biji buah keras
2biji bawang merah
2biji bawang putih
1btng serai
sedikit lengkuas

Caranya:
1. Tumis bahan yg dimesin hingga wangi.
2. Masukkan daun limau, garam, gula, epal dan santan, biar mendidih.
3. Masukkan sotong, cili padi dan lada merah. Dah masak terus angkat, jangan lama nanti liat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Catat Ulasan