Assalamualaikum. Hari ni saya nk share kerabu epal. Memandangkan stok epal masih ada....lom habis2 lagi, so teringin nk buat kerabu ni. Kebetulan hari ni masak nasi beringin, tak de timun dan nenas nk buat acar, saya buat je kerabu ni. Berbeza ngan kerabu pelam, kerabu epal ni memang sedap dan rangup bila dimakan.Jom intai....macam mana saya buat kerabu yg simple tapi sedap ni....
KERABU EPAL HIJAU
Resepi : UDA
Bahannya:
2 biji epal hijau (dipotong panjang2)
lobak merah secukupnya (dipotong panjang2 dan nipis)
1 batang bunga kantan (hiris nipis2)
1 tangkai lada merah(potong bulat2)
sos chili Thai secukupnya ( Maepranom Brand)
Caranya:
Campurkan semua bahan, gaul rata. Tambah garam, gula dan air limau jika perlu. Kalau nak pedas lagi, letak cili padi. Tapi, jika pakai sos thai brand maepranom ni....semua rasa dah cukup, tinggal makan je.....
memang sedap kerabu ni. saya pun pernah buat sekali.
BalasPadam