Assalamualaikum.....Ada yg sebut onde onde, ada gak yg sebut kuih buah melaka. Kuihnye sama je cuma adunannye je tu dari bahan utama yg berlainan. Kita biasa makan yg kaler hijau (air daun pandan), yang kaler kuning(labu, kentang,ubi, keledek), yg kaler purple (keladi) tapi yang satu ni baru ni saya nampak....coklat. Saya terjumpa resepi ni dalam buku Rasa (September 2012).... Apa lagi, menggentellah saya petang tadi. Hasilnya, memang lain dari yg lain.....ada coklat cair didalamnya!!!!. Jom....kita share resepi ni......
ONDE ONDE COKLAT
Sumber : Majalah Rasa 2012
Bahan A :
220gm tepung pulut
1sb tepung gandum
1sb serbuk koko
200ml air
Bahan B :
coklat masakan secukupnya (potong dadu)
kelapa perut putih secukupnya
garam eb
Caranya:
1. Tepung pulut, tepung gandum dan serbuk koko disatukan.
2. Masukkan air, uli hingga adunan menjadi lembut.
3.Bulat2kan seperti bebola kecil, masukkan inti coklat dan kemaskan bebola tadi. Buat hingga habis.
4. Didihkan air, rebus bebola dan biarkan ianya timbul, baru diangkat.
5. Golekkan bebola atas kelapa parut yg telah dicampurkan garam.
hah...ini anak saya mesti suker ni...boleh try...
BalasPadammarsita......buatlah.....anak sya pun suka sbb ada coklat. Kalau yg biasa, diorang tk suka.
BalasPadam