Rabu, 31 Oktober 2012

Pindang Serani Ibu Kerisi




PINDANG SERANI IBU KERISI


Bahannya:
5 keping ikan kerisi
1 batang bunga kantan(belah 4)
1biji tomato(belah 4)
1batang serai (diketuk)
kacang bendi secukupnya
air limau @ asam keping secukupnya
1biji bawang holland (dipotong kasar)
garam dan perasa secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan dikisar:
10tangkai lada merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan
2in halia
1in kunyit basah

Caranya:
1.Panaskan minyak dan masukkan serai.
2. Tumis bahan kisar hingga wangi dan garing.
3. Masukkan air,ikan dan air limau @ asam keping, biar hingga mendidih.
4. Masukkan garam,  bunga kantan, kacang bendi dan perasa, biar hingga masak dan mendidih.
5. Masukkan bawang holland dan tomato, biarkan sekejap kemudian tutup api.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan