Assalamualaikum. Masak apa hari ni?. Saya 'mengetam' hari ni sbb....ada permintaan!!!!. Walaupun ada yg tak boleh makan, jamah jamah je lah ye!!!
KETAM MASAK SOS CILI THAI
Bahan A:
5 ekor ketam (dibersihkan dan dibelah 2)
( * dilumurkan dengan sedikit garam, sedikit tepung jagung dan telur, goreng hingga masak dan ketepikan)
Bahan B (ditumbuk)
2 tangkai lada merah
3 ulas bawang putih
sedikit halia
Bahan C:
4sb sos cili thai
1sb margerin
sedikit air
1 tangkai lada merah (dihiris kasar)
5 tangkai cili padi (dihiris kasar)
5 tangkai cili padi (dihiris kasar)
lobak merah secukupnya (dihiris memanjang)
epal hijau secukupnya (dihiris memanjang)
bijan hitam secukupnya
Caranya:
1. Panaskan margerin dan tumis bahan B hingga garing.
2. Masukkan sos cili thai dan sedikit air, biar mendidih.
3. Masukkan lada merah,cili padi,bijan dan lobak merah, gaul rata .
4. Rasakan masin, masam dan manis....bila dah ok, masukkan epal, gaul rata dan tutup api.
5. Jirus sos yg dah masak tadi atas ketam.
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan