Isnin, 29 Oktober 2012

Kerang Goreng Tomyam







KERANG GORENG TOMYAM

Bahannya:
2 cawan kerang yg telah direbus dan dikopek
1 batang serai (diketuk)
1sb sos cili
1sb air limau
1 kiub tomyam
minyak masak secukupnya

Bahan ditumbuk:
8tangkai cili padi
2 ulas bawang putih
sedikit halia

Bahan dihiris:
1biji bawang holland
1tangkai lada merah
1helai daun limau purut
daun bawang secukupnya

Caranya:

1. Panaskan minyak, masukkan serai dan bahan tumbuk. Masak hingga wangi.
2. Masukkan sos cili, air limau dan kiub tomyam, kacau rata dan rasakan garam (saya tk letak garam).
3.masukkan kerang dan bahan hiris, kacau sebati dan angkat.
4. Sedap dimakan panas2.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan