Assalamualaikum.....berjumpa lagi kita ye, selagi nadi berdenyut!!!!!. Mlm ni menu ringkas je.....ada permintaan suruh buat mee hailam. Mee kuning tak de, gune je mee hoon.....licin gak!!!!!. Sebenarnya buat mee hailam ni senang je....cuma nak rasa lebih 'menggigit'.....minyak kene panas betul2 dan bila menumis tu, kuali kene mengiring sikit. Bila masukkan bhn tumis dan rencah, biar api masuk dalam kuali. Wpun tak besar api yg masuk tu mcm cina masak, dpt sedikit pun oklah.....janji ada rasa hangit2 gitu!!!!!. Rasa 'hangit' tu lah yg membezakan mee hailam atau mee kicap...hahaha!!!!. Jom intai bahan yg simple dan senang je ni......
MEE HAILAM
Bahannya:
mee kuning @ mee hoon secukupnya
1 biji bawang putih(diketuk)
sedikit kicap hitam @ kicap manis
sedikit minyak
** tumis bawang putih, masukkan mee dan kicap, goreng sebentar. Dah sebati, ketepikan. Kalau guna mee hoon, rendam dulu baru goreng.
minyak masak
minyak bijan sedikit
2biji bawang putih ( diketuk)
sedikit halia, (dihiris)
serbuk lada hitam secukupnya
serbuk lada sulah ajishio secukupnya
1 kiub pati ayam
1 biji telur (dipukul sedikit)
sos tiram secukupnya
2sb tepung jagung atau secukupnya (dicampur ngan air)
isi ayam secukupnya (tambah bahan2 lain ex: udang, sotong dsbnya)
fish cake @ seumpamanya secukupnya ( fish ball dll)
sayur secukupnya (carrot, saleri, sawi dll)
Caranya:
1. Panaskan minyak masak dan minyak bijan hingga betul2 panas dan berasap.
2. Mengiringkan sedikit kuali, masuk bawang putih, halia dan isi ayam, goreng hingga hingga wangi dan berbau hangit.
3. Masukkan sos tiram, serbuk lada hitam dan lada sulah, kacar rata. Masukkan air secukupnya.
4. Masukkan kiub ayam, carrot dan fish cake. Biar mendidih.
5. Masukkan air bancuhan tepung jagung, bila mendidih masukkan telur sambil dikacau rata.
6. Masukkan sayur sayuran dan rasa masin dan manisnya. Kalau terlalu pekat, tambah air sedikit lagi.
7. Dah masak, curah atas mee dan sedap dimakan dengan lada jeruk
Uda... kite guna dapur letrek. Mcmana nk bg api masuk kuali? Adoiiii... mee kicap la jadinya nanti. Hahaha.
BalasPadampanaskan minyak sampai berasap sikit(kalau berani)....janji ada rasa hangit....bukan rentung ye!!!! hahaha
Padam