Selasa, 2 Oktober 2012

Kuih Cara Kentang



Assalamualaikum dan selamat pagi. Kalau pagi mcm ni, biasanya kelam kabut tapi curi2 masa buat kuih cara ni, nak bawak ke kelas. Tak pernah pun buat cara kentang ni. Saje cuba, tengok kentang banyak lagi, so trylah!!!. Rasanya seakan2 bakar kentang tapi yg buat lagi sedap, gula mencair didalamnya. Jom kita semak resepi ni.....



KUIH CARA KENTANG

Bahannya:
500gm tepung gandum
500gm kentang (dikupas kulit dan potong nipis2)
3 cawan santan 
3 sb margerin
1 st garam 
3 biji telor
pewarna kuning
gula pasir (untuk inti)
minyak masak (sapu kat acuan)


Caranya:
1. Satukan semua bahan kecuali gula dan minyak. Panaskan acuan kuih cara.(acuan kuih baulu)
2. Blender adunan hingga halus.
3. Masukkan adunan dalam acuan yg telah disapu minyak, masukkan gula sedikit kemudian tutup. 
4. Bila dah masak dan garing, keluarkan dari acuan, ambil 2 keping kuih tu, satukan.


2 ulasan:

  1. Salam Uda,
    join sini nak rasa cara ni. x penah buat yang ada kentang...tentu sedap...mari kita try yang guna keledek lak nak?
    www.my-mintroom.blogspot.com

    BalasPadam
  2. boleh..boleh....labu pun boleh, keladi pun boleh.....kita buat dia....hehehe

    BalasPadam