Ahad, 20 Januari 2013

Almond Crunchy Cookies

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Akhirnya.....dapat juga buat dan dapat makan cookies yg tersangatlah sedap ni.....Memang rangup dan ringan je!!!!. Sedap dan rangup sebab kaya ngan badam.....luar dan dalam berbadam!!!!. Ada permintaan dari encik suami.....suruh buat lagi!!!!!. Resepi yg best ni saya copy dari citarasawan....tq K1. Resepi cookies ni saya share disini pula ye.....jom kita intai!!!!.






ALMOND CRUNCHY COOKIES
Sumber : Citarasawan


Bahan A:
250gm butter
60gm shortening
160gm gula castor

Bahan B
320gm tepung red ros
1/2st emplex
80gm tepung jagung
60gm serbuk badam - dipanggang (saya guna badam cincang)

Hiasan: putih telur, badam cincang, ceri hijau dan merah (saya tambah)


Caranya:
1. Pukul bahan A hingga berkrim. Masuk bahan B, pukul sebati hingga menjadi doh.
2. Ambil adunan sebesar ibu jari, bulat2kan, celup dalam putih telur. Kemudian golekkan pada badam cincang, hias dengan ceri. 
3. Bakar dalam oven pada suhu 140C selama 30 - 45 minit atau hingga masak.















Tiada ulasan:

Catat Ulasan