Rabu, 9 Januari 2013

Tauhu Sumbat





Assalamualaikum dan salam sejahtera. Tak tahu nak masak apa hari ni....mood tarak!!!!. Terkebil2 mata memandang tauhu yang sedia ada dlm peti ais. Nak dikorbankan masak apa tauhu ni ye!!!. Bila terpandang ada kacang tanah yang dah digoreng.....jom, kita menyumbat tauhu hari ni. Dah lama tak makan tauhu sumbat ni. Dulu masa berniaga, hari2 buat sampai nak makan pun jemu!!!!. Jom kita intai.....


TAUHU SUMBAT

Bahannya:
4 keping tahu (dipotong tiga segi dan goreng)
8 tangkai lada kering yang dah direbus
4 tangkai cili padi (potong 2)
1 biji bawang putih
2 biji bawang merah
sedikit belacan
kacang tanah goreng secukupnya 
sos cili secukupnya
garam dan gula secukupnya
air masak secukupnya
timun secukupnya(dihiris memanjang)
taugeh secukupnya
sedikit lobak merah(dihiris memanjang)


Caranya:
1. Tauhu yang dah digoreng, belah tengahnya.
2. Timun, lobak dan taugeh direndam dalam air panas sekejap. Toskan, kemudian sumbat dalam tauhu tadi, ketepikan.
3. Lada kering, cili padi, bawang putih, bawang merah dan belacan di goreng dlm minyak panas sebentar.
4. Angkat dan toskan, kemudian masuk dalam blender bersama air masak secukupnya. Mesin hingga halus.
5. Masukkan kacang tanah goreng, mesin sekejap (jangan terlalu halus), keluarkan dan masuk dalam bekas.
6. Campurkan dengan sos cili, gula dan garam, gaul hingga sebati. Rasakan masam, masin dan manis. Lebih sedap jika terasa manisnya.
7. Bila nak makan, jiruskan sambal kacang atas tauhu sumbat tadi.










1 ulasan: