Rabu, 23 Januari 2013

Bawal Sos Thai Berbunga Kantan








BAWAL SOS THAI BERBUNGA KANTAN


Bahannya:

1 ekor ikan bawal (dibersihkan dan digaul dengan sedikit kunyit dan garam).
1 batang serai (dihiris)
1 batang bunga kantan (dihiris)
1 biji bawang holland (didadu)
5 tangkai cili padi (dipotong2)
3sb sos cili thai
minyak untuk menumis

Bahan dimesin:
8 tangkai lada merah
2 biji bawang putih
sedikit belacan
sedikit halia

Caranya:
1. Goreng ikan bawal yang telah dikunyitkan hingga garing dan masak. Ketepikan. 
2. Panaskan minyak, tumis serai hingga wangi kemudian masukkan bahan yang dimesin. Tumis hingga garing.
3. Masukkan bunga kantan, cili padi dan bawang holland, gaul sebati kemudian masukkan sos cili thai. Jika terlalu pekat, masukkan air sedikit. Dah mendidih, rasakan masam, masin dan manis. Selalunya, jika saya guna sos cili thai, tak perlu tambah gula dan garam.....rasanya dah cukup dan sedap!!!.






Tiada ulasan:

Catat Ulasan