Ahad, 13 Januari 2013

Pajeri Nenas







PAJERI NENAS


Bahannya:
1/2 biji nenas ( dipotong dan direbus sebentar)
2sb serbuk kari
2sb kerisik
sedikit santan pekat
garam dan gula secukupnya
minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari (tak letak pun tak pe)
rempah tumis secukupnya

Bahan dimesin:
5 tangkai lada kering yang dah direbus
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2sb udang kering
sedikit halia

Caranya:
1. Panaskan minyak, masukkan rempah tumis dan daun kari. Masukkan bahan yang dimesin, tumis hingga garing dan wangi. Masukkan rempah kari dan sedikit air, tumis hingga naik minyak.
2. Masukkan garam, gula, kerisik dan santan. Biar mendidih, masukkan nenas. Masak hingga sedikit pekat.
3. Rasakan garam dan gula, tutup api. Lebih sedap jika pajeri nenas terasa manisnya.









2 ulasan:

  1. assalam uda
    sedapnya pajeri...makan dgn nasi panas emm kalu akak takyah lauk lain pun tak apa he he
    en hubby akak pun suker ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam.....memang sedap mkn ngan nasi panas2....lawannye ikan masin....perghh!!!!!

      Padam