Rabu, 23 Januari 2013

Sup ikan senangin....






SUP IKAN SENANGIN


Bahannya:
2 ekor ikan senangin (dibersihkan dan dipotong 2)
1 batang serai (dititik)
6 tangkai cili padi (dititik)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
2 helai daun limau
1sb serbuk rempah sup
1st serbuk pati ayam
sedikit serbuk kunyit (untuk penyeri kuah)
sedikit air limau
serbuk lada sulah Ajishio secukupnya
sedikit lobak merah (dihiris memanjang)
1 batang saleri (dipotong menyerong)
daun sup secukupnya
bawang goreng secukupnya
garam dan gula secukupnya
air secukupnya
minyak untuk menumis

Bahan dihiris/ditumbuk:
3 biji bawang putih 
1in halia


Caranya:
1. Panaskan minyak, masukkan bawang hiris, goreng hingga layu. Masukkan bahan ditumbuk, goreng hingga wangi dan keemasan.
2. Masukkan air, serai, cili padi, saleri,daun limau, air limau , rempah sup, lada sulah, serbuk kunyit dan pati ayam. Masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan, dan lobak merah. Masak hingga ikan masak, rasakan garam dan masukkan daun sup, tutup api.
4. Hidangkan dengan taburan bawang goreng dan daun sup. 

















Tiada ulasan:

Catat Ulasan