KOBIS GORENG BERDAUN CEKUR
Bahannya:
1/4 biji kobis Cina (dihiris)
7 helai daun cekur - lebih pun tak pe (dihiris2)
segenggam udang basah (buang kulit)
1 biji bawang putih (dicincang)
1/2 biji bawang besar (dihiris)
1 tangkai lada merah (dihiris)
sedikit lobak merah (dihiris memanjang)
sedikit kiub ayam
sedikit sos ikan / garam
Caranya:
1. Tumis bawang putih dan bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan kiub ayam, lada merah, udang dan lobak merah. Kacau sebentar. Kalau kering, tambah sedikit air.
3. Masukkan kobis dan daun cekur, rasakan garam dan kacau sebentar saja, tutup api.
4. Hidangkan panas2.
Tentu wangi ni kalau bubuh daun cekur!
BalasPadam